Måste man vara sjuk för terapi?

Fråga: Måste man vara sjuk för terapi?

Hej. Jag är en tjej på 28 år. Jag har under sommaren känt mig ganska nedstämd. Normalt sätt brukar jag vara ganska aktiv men just nu känner jag mig bara ensam och orkeslös.

Lusten att umgås med vänner och roa mig är minimal. Jag känner helt enkelt inte riktigt igen mig själv. Tycker mig inte vara psykiskt sjuk men kan det ändå vara en idé att besöka en terapeut för att få hjälp ?

Mitt svar:

Att inse att man behöver hjälp för att ta sig igenom en livskris eller en jobbig period i livet är ett tecken om att man reagerar på ett friskt sätt. Idag använder sig folk av begrepp som deprimerad och störd på ett allmänt sätt som gör att man kan tro att var och varannan människa lider av psykiska sjukdomar då och då.

Så här är det givetvis inte och den som går i terapi är för det mesta en frisk person som går igenom en tuff period. Detta är något som de flesta kan relatera till men det är inte alla som inser fördelarna med att få hjälp och snabbare ta sig ur svackan för att må bra igen.

Man måste alltså inte ha allvarliga problem för att kunna dra nytta av terapi. Ibland kan det vara så enkelt att man behöver få prata med någon som inte är emotionellt engagerad i ens eget liv, en person som har kunskapen och redskapen som kan göra det lättare att fatta stora och små beslut.

Skulle det vara så att man faktiskt lider av en psykisk sjukdom så kan terapeuten upptäcka detta och rekommendera rätt typ av vård, men detta är som sagt relativt ovanligt.

För att utesluta medicinska orsaker kan det vara en bra idé att göra en allmän hälsokontroll hos din läkare.