Problem med svärföräldrar

Fråga

Jag har träffat mannen i mitt liv och till sommaren ska vi gifta oss och förhoppningsvis, i en snar framtid, skaffa barn. Det enda smolken i bägaren är att mina svärföräldrar funderar på att flytta till Stockholm för att komma närmare oss.

Min svärmodern har en tendens att tycka en massa och prata med min man, bakom min rygg. Jag tror att det kan bli ett helvete den dagen vi får barn. Har Du något tips om hur jag ska hantera detta ?

Mitt svar

När ett förhållande blir seriöst så brukar kontakten med ens svärföräldrar bli mer intensiv. Speciellt när barnbarn börjar dyka upp i bilden. Att umgås och ta hänsyn till föräldrar som uppfostrat personen som man vill dela sitt liv med är inte alltid lätt. Så vad behöver man tänka på ?

För det första så är det viktigt att förstå att det inte är ovanligt att man inte kommer överens med sin partners föräldrar. Du och din partner kommer trots allt från olika bakgrunder. Det tar ett tag att lära känna varandra och hitta en nivå på relation som passar alla.

Ett sätt för ett par att hantera en sådan här situation är att försöka vara lite proaktiv. Sätt dig ned med din partner och prata förutsättningslöst om vad det kommer att innebära att skaffa familj. Även om Du just nu ser en massa problem så kan det även vara bra att lyfta det fördelar som finns med att ha svärföräldrar.

Gå sedan igenom tänkbara problem som kan uppstå och försök att se vilka alternativa lösningar som kan finnas.  Det är inte ovanligt att ni i början ser på saken på olika sätt. Men försök att ge och ta när ni diskuterar. Se varandras behov.

Ofta handlar det om att sätta gränser gentemot svärföräldrarna. Om ni har en gemensam syn så blir det lättare att ta eventuella konflikter med svärföräldrarna. Om ni inte är överens så ökar risken för att svärföräldrarna vill ”hjälpa” till genom att ge råd som ni kanske inte vill ha.

Om Ni tycker att det är för svårt att komma överens på egen hand så skulle jag råda er att gå ett par gånger till en parterapeut. Om man vänder sig till en parterapeut får man professionella råd och man slipper känna sig överkörd. Själv har jag en mottagning för parterapi i Stockholm.

I parterapi kan man erkänna att vissa saker inte är okej. Samtidigt kan man försöka se på situationen i ett nytt ljus. Istället för att att förlora sig i sin oro så kan man försöka sätta fingret på vad det är som stör. Många gånger räcker det med att man försöker förstå. Att ge varandra stöd då föräldrar blir alltför närgångna.