GAD: Hantera långvarig generell ångest
Lider du av GAD, långvarig generell ångest? Då är du inte ensam! Det här är ett mycket vanligt problem som om det får fortgå kan utarma din hälsa och förstöra relationer. Det finns strategier för…
Under årens lopp har jag skrivit många artiklar om terapi för enskilda och par. T.ex om vad du ska tänka på när du väljer terapeut och terapiform.
Lider du av GAD, långvarig generell ångest? Då är du inte ensam! Det här är ett mycket vanligt problem som om det får fortgå kan utarma din hälsa och förstöra relationer. Det finns strategier för…
. Om du står inför en skilsmässa eller när en seperation är genomförd så kan det vara lång väg att gå innan livet känns känslomässigt stabilt igen. Inför, under och efter en skilsmässa kan parterapi…
Att gå i terapi är en långsiktig process. På samma sätt som när du tränar upp din kropp på ett gym behöver du hela tiden utvecklas för att möta de nya utmaningar som dyker upp….
Hittar du ständigt fel hos dig själv? Blir du orolig och stressad när andra inte verkar uppskatta det du säger och gör? Det kan vara symptom på dålig självkänsla och överdrivet bekräftelsebehov, två vanliga skäl…
Jag har under årens lopp skrivet en mängd artiklar om individuell terapi och partterapi. Här kan du läsa mina 10 mest lästa artiklar. Om du vill läsa hela artikeln så är det bara att klicka…
Viktiga frågor om terapi. Om du väl har fattat ett beslut om att gå i terapi så kommer du sannolikt att ställas inför många frågor. Jag har i denna artikel försökt att besvara några frågor…
Hur svårt ska det vara att välja rätt terapi? Alla som vänder sig till en terapeut får inte den hjälp de behöver. En orsak till det kan vara att man inte riktigt har tänkt igenom…
Om du tycker att det är självklart att samtalsterapi är lika viktigt för män som för kvinnor så är du inte ensam. Allt fler män går i terapi på egen hand eller i parterapi. En…
Måste du dela allt med din partner? Svaret på den frågan påverkas av dina tidigare erfarenheter och vad du själv ser som norm i ett förhållande. Det är ganska vanligt med hemligheter i en relation….
Behovet av kontroll i en relation är inte ovanligt. Om du inser att du ofta undersöker vad din partner gör på ett sätt som stör ert förhållande kan det vara dags för dig att fundera…
Din partner lider av ångest och har en jobbig mamma, men det här är personen du vill dela ditt liv med. Du har tjatat om parterapi ända sedan den första förälskelsen lade sig men du…
Att inte få saker gjorda som planerat är mänskligt. Du kanske tänker på lampan i källaren som fortfarande inte har bytts eller skräppåsen i bilen som har legat där på golvet bakom förarsätet i en…
Har du själv funderat på om du har utvecklat ett missbruk eller har du som anhörig blivit allt mer orolig för att någon nära dig har visat tecken på någon form av beroendeproblem? Den är…
Har ni fastnad i er relation? År det något som saknas? Som parterapeut använder jag mig ibland av en metod som har utvecklats av amerikanen John Gottman professor i psykologi. Metoden finns utförligt beskriven i…
Om du är trött och stressad så kan det leda till många negativa konsekvenser. Det värsta är inte att du helt enkelt inte orkar medverka vid sociala aktiviteter eller ta del av djupare samtal med…
Brukar du leta fel hos din partner? Du kanske tenderar att jaga upp dig själv genom att hela tiden tänka på hur din partners brister begränsar och förstör ditt liv. Hur tycker du att detta…
Har ni tillitsproblem i er relation? Var på er vakt. Utan tillit kommer relationen sakta men säkert att förtvina. Mitt råd som parterapeut är att ni försöker ta tag i era problem på en gång…
Fobier är mycket vanliga och många kan identifiera sig med känslan av att känna ångest och oro inför en viss typ av situationer. Det är när en fobi gör det svårt att leva normalt och…
När du går i pension så har du plötsligt mycket mer tid över för det som du vill göra. Då kan det vara dags att börja blicka inåt och ta reda på vem du är…
De flesta har hört talas om vinter-depression som tillskrivs minskat solljus samt ökad trötthet. Årets skiftningar av temperatur, luftfuktighet, tryck och instrålning av solljus kan påverka humöret mycket mer än vad du kan tro. Faktum…
Det är ganska vanligt att uppleva prestationsångest inför en situation då du känner att du måste lyckas med något. Men om den här känslan av rädsla för att misslyckas blir så stark att du mår…
Den här artikeln handlar om parterapi och varför det ibland kan vara en hjälp att komma vidare när relationen knakar i fogarna. Jag kommer att förklara hur det går till, och förhoppningsvis få dig att…
Den här artikeln beskriver en form av ilska som ofta uppstår i olika former av passiva aggressiva relationer. Det är en ilska som kan undergräva och förstöra relationer. Jag hoppas att du som direkt eller…
När ett par kommer till mig med sina kärleks- och relationsproblem brukar jag som parterapeut ofta fråga dem hur de först träffades. Vanligaste svaret brukar vara: ”via en dejtingsajt på nätet”. Det får en nästan…
Har din partner varit otrogen? Att bli sviken av någon som står en nära kan vara en djup och traumatisk upplevelse. För många är nog otrohet i en relation den värsta typen av svek, speciellt…
Du träffar någon. Blir kär och känner dig lycklig, men innan du vet ordet av så har kärleken flugit sin kos. Du ställer dig frågan: Har jag orealistiska förväntningar eller har jag bara otur? Du…
Blir du lätt överstimulerad när du engagerar dig i något viktigt? Känner du dig ofta trött och känslig i stressade situationer? Upplever du att din förståelse för andras behov gör dig orkeslös? Kanske är det…
Passar vi ihop? Det är en fråga som jag ibland får i terapirummet. Den kommer framförallt när vi pratar om olika former av relationsproblem. Om jag ska utveckla mitt svar på frågan så skulle jag…
I dessa coronatider har många av oss förändrat våra beteenden. Vi undviker folksamlingar och mindre viktiga kontakter med andra. Men det har ett pris. Som terapeut på Ny insikt, med fokus på personlig utveckling, upplever…
Är du i en relation som kännetecknas av någon form av missbruk eller sjukdom? Kämpar du med näbbar och klor för att rädda relationen samtidigt som du också försöker tillgodose alla dina andra behov? Den…
Kan vem som helst boka tid hos en kommunal familjerådgivare? Vilka frågor och problem kan man ta upp? Hur länge går man i samtal? På vilket sätt skiljer sig familjerådgivning från parterapi? Det är några frågor som jag kommer att besvara i denna artikel.
Att gå till en privat terapeut utan remiss är inte billigt. Inte minst här i huvudstaden, med sitt höga kostnadsläge, kan kostnaden för terapi dra iväg om du inte är försiktig. I denna artikel tänker…
När jag gick igenom en låda med gamla anteckningar upptäckte jag min examensuppsats i psykosyntesterapi från 2002. Den heter ”Fånga ögonblicket i en meningsfull händelse” och handlar om begreppet synkronicitet och terapi. Tillägg/kommentar Detta är…
Har du svårt att kommunicera med din partner eller andra i din närhet? Då tycker jag att ni ska prova på ett verktyg som heter nonviolent communication (NVC) och kombinerar det med parterapi. På svenska…
Som psykosyntesterapeut i Stockholm får jag ibland frågan om hur psykosyntes, skiljer sig från mina andra metoder. Det enklaste svaret är att den är mer än en metod. Jag brukar säga att den tillåter dig…
Har du svårt att hantera konflikter och motgångar? I en tidigare artikel skrev jag om hur personlighets-tester kan förbättra din självkännedom och din förmåga att hantera svårigheter. Själv arbetar jag regelbundet med verktyget Enneagram I…
Vad är din allra bästa egenskap? Vilken del av din personlighet är du minst nöjd med? Som samtalsterapeut brukar jag ibland ta hjälp av analysverktyget enneagrammet i samtalsterapi. Jag använder det för att visa hur…
Nu börjar du närma dig slutet av min genomgång om hur en klient i samtalsterapi kan utforska enneagrammet (Se del 1: Enneagrammet och personlig utveckling ). I denna artikel tittar vi på enneagrammets nio olika…
Har du någon gång genomfört ett personlighetstest. De används ofta vid jobbrekrytering och coachning. Själv arbetar jag med analys- och testverktyget Enneagram i samtalsterapi och handledning. Här kommer den första av flera artiklar om personlighetstester….
Ångest är en del av att vara människa. I grunden handlar det om överlevnad. Oro och stress hjälper oss att undvika och hantera farliga situationer. Men när oron följer oss även när den akuta faran…
Som samtalsterapeut får jag ofta frågan om det är en bra idé att äta antidepressiva medel (SSRI). Här kommer några av mina tankar om detta ämne. Artikeln avslutas med en kort beskrivning av de metoder…
Brukar du bli svartsjuk? Störs du av tanken på att din partner har varit med någon annan? Är du rädd att din kärlek ska hitta någon annan och överge dig? Det är varken ovanligt eller…
Är du rastlös till din natur? Händer det att du undviker eller helt enkelt flyr från obehagliga situationer? Den här artikeln handlar om problemen med att utveckla ett flyktbeteeende och hur du kan lära dig…
Känner du dig trygg i relationer? Brukar du vara den som lämnar eller är du den som blir lämnad? Behöver du ändra ditt förhållningssätt ? En artikel för dig som överväger att gå i samtalsterapi…
I terapi är det relativt ovanligt att jag gräver djupare i mina klienters barndom om de inte uttryckligen vill att vi ska utforska den. Skälet är att det vanligtvis inte är nödvändigt. Men i vissa…
En parterapi-metod som väckt mitt intresse är Emotionally Focused Therapy, förkortat EFT. På svenska kallas den Emotionellt Fokuserad Parterapi. Enligt en vetenskaplig utvärdering har EFT som metod uppvisat mycket goda resultat, Drygt 70 % av…
I en relation är det lätt hänt att man tappar bort sig själv och varandra. I denna artikel kommer jag i allmänna ordalag berätta lite om varför det kan vara en god idé att gå…
När man går i terapi brukar ett viktigt samtalsämne vara att diskutera klientens behov. Om vi upplever att våra behov är tillgodosedda mår vi i regel bra medan icke tillgodosedda behov ofta innebär att vi…
Jag fortsätter på min serie av psykologins pionjärer, nämligen Carl Jung. Han var en nära kollega med Sigmund Freud men bröt med honom av en mängd skäl. Även om Jung ansåg sig vara en vetenskapsman…
Jag har i tidigare artiklar skrivit hur olika former av terapier har växt fram över tid och hur de sedan har influerat varandra. Jag tänkte fortsätta i det spåret i med några artiklar om psykologins…
I den här artikeln skriver jag om hur samarbetet i en arbetsgrupp kan stärkas. I artikeln redogör jag bl.a för två väl beprövade metoder som på ett delvis ”lekfullt” sätt hjälper varje enskild deltagare att…
I denna artikel tänker jag ta upp hur jag ser på min egen roll som handledare när jag arbetar med yrkesverksamma psykosyntes-terapeuter. Jag kommer också ge exempel på ämnesområden som jag brukar lyfta i enskild-…
Motiverad personal som aktivt bidrar med sin kunskap och kreativitet är företagets viktigaste resurs. Grupphandledning är ett effektivt sätt att bidra till den utvecklingen. Den ska därför inte ses som en kostnad utan som en…
Medarbetarna är den viktigaste resursen i alla företag och organisationer. Genom att erbjuda grupphandledning kan arbetsgivaren ta tillvara varje individs unika kompetens och ge stöd till gruppens utveckling. Handledning är därmed en investering som kan…
Vanligtvis när man försöker utveckla sina relationer så tenderar de flesta samtala om det som är mindre bra eller rent av dåligt. Som tur är inser många vikten av att också prata om det som…
Jag tycker det är viktigt att i yrkesrelaterad handledning arbeta med gruppdeltagarnas motivation. Genom att utforska och stärka de anställdas inre motivation och dela den med andra i handledning skapas förutsättningar för en mer harmonisk…
För er som är bekanta med grupphandledning vet säkert att det primära syftet med handledning är att ge deltagarna bättre förutsättningar till att utvecklas inom sina respektive yrken. Grupphandledning är en form av kompetensutveckling där…
Nu tänkte jag presentera Ulla Holmbergs bok ”Handledning i praktiken” På senare tid har handledning blivit ett alternativ/komplement till traditionell utbildning. Den här boken behandlar i huvudsak handling i grupp och i mindre utsträckning individuell…
Dags att presentera en ny bok, Denna bok ”Gestaltperspektiv på handledning och coaching” är en antologi innehållande sex korta uppsatser skrivna av erfarna organisationskonsulter och gestaltterapeuteter. Tillsammans täcker de ett antal arbetsområden inom näringslivet, offentliga…
Det finns olika sätt att bedriva grupphandledning. Själv brukar jag följa en modell som finns beskrivet i en bok av Mona Pertoft och Birgitta Larsen. Den heter som heter ”grupphandledning med yrkesverksamma i människovård. Boken…