Har tilliten försvunnit?
Har ni tillitsproblem i er relation? Som terapeut rekommenderar jag att ni försöker lösa era problem så fort som möjligt. Utan tillit kommer relationen sakta men säkert att förtvina och bli destruktiv. Ni kan alltid söka stöd från nära och kära men ett annat alternativ är att ni går till en parterapeut för hjälp.
Tillit är en av de viktigaste byggstenarna i en relation. När tilliten saknas kan det leda till misstänksamhet, svartsjuka och kontrollbehov. Detta kan i sin tur leda till konflikter, bråk och till och med separation.
Det finns många saker som kan leda till brist på tillit i ett förhållande. Några vanliga orsaker är:
- Otrohet. När en partner bedrar den andra kan det vara mycket svårt att återfå tilliten.
- Hemligheter. Om en partner döljer något viktigt för den andra kan det leda till att den andra känner sig sviken och misstrodde.
- Trauman. Händelser i en persons tidigare liv kan också påverka förmågan att lita på andra. Om en person har blivit utsatt för svek eller övergrepp i tidigare relationer kan det vara svårt att lita på sin nuvarande partner.
- Dålig kommunikation. Om parterna i ett förhållande inte är öppna och ärliga med varandra kan det leda till missförstånd och misstankar.
En relation utan tillit är destruktiv
När tilliten saknas i ett förhållande kan det leda till en destruktiv spiral där båda parter blir misstänksamma och kontrollerande. Detta kan i sin tur leda till långvarig stress och osäkerhet för båda parter. Detta kan med andra ord påverka såväl den fysiska som den psykiska hälsan.
Om du kan relatera till ovanstående när det kommer till din relation så föreslår jag att ni söker hjälp. Ju tidigare ni börjar arbeta med problemet, desto större chans har ni att rädda relationen.
Hur parterapi kan vara hjälpsamt?
Om tilliten i ett förhållande är skadad kan parterapi vara ett bra sätt att reparera den. Om ni kommer till mig för parterapi i Stockholm så kan jag också hjälpa er att utveckla nya sätt att kommunicera.
Tillsammans med mig får ni hjälp att prata om era känslor och tankar. Jag kan vidare hjälpa er att förstå hur era respektive beteenden påverkar varandra. Till exempel hur misstänksamhet och kontrollbehov har påverkat er relation på ett negativt sätt. Allt det här kommer hjälpa er att utveckla nya sätt att lita på varandra.
Vad krävs av er?
Men för att parterapi ska vara framgångsrik är det viktigt att båda parterna är motiverade att reparera tilliten. Om bara en av parterna vill reparera relationen kan det vara svårt att lyckas.
För att det har ska fungera är det med andra ord väldigt viktigt att ni är ärliga och öppna med varandra. Säg vad vid tänker och känner, även om det är svårt. Var villig att lyssna på din partner. Försök att förstå hur din partner känner sig. Var förlåtande. Om din partner har gjort något som skadat dig, försök att förlåta.
Att förlåta eller acceptera är viktigt. Förlåtelse eller acceptans handlar inte om att glömma det man har blivit utsatt för. Det handlar inte heller om att godta eller glömma. Det handlar bara om att släppa taget och gå vidare.
Var tålmodig. Det tar tid att bygga upp tillit.
Ett alternativ till parterapi
Den goda nyheten i all denna bedrövelse är att ett förhållande som lider av bristande tillit kan repareras och att parterapi är en god väg att gå för att försöka få det fixat.
Ni kan få hjälp med att hitta den psykologiska roten till det som gör det så svårt att lita på varandra. En förklaring kan t.ex. vara att ni har olika anknytningsstrategier. Parterapin kan också hjälpa er att få en nystart genom att lyfta fram det som är positivt i en annars destruktiv relation.
Om tilliten försvinner och inget görs så kan relation men även vänskap och karriärer gå i kras. Med terapin får ni verktyg för att bygga en ny relation. På sätt och vis är det lite som att börja om från början med nya förhållningssätt.
En annan sak som ni kan överväga. Även om jag rekommenderar ett besök så kan det finnas skäl att överväga att komma själv. Det gäller inte minst om någon av er har varit med om liknande problem i tidigare relationer. Det är viktigt med ett ordentligt avslut för kunna gå vidare. Ett annat skäl för att gå själv är naturligtvis om din partner inte vill gå i parterapi.
Läs gärna vidare på min hemsida. Här finns många artiklar om hur ni som par kan utveckla er relation. En artikel som ni kan börja med är: ”Parterapi i praktiken”. Den kommer ge er en uppfattning om vad det innebär att gå i parterapi. En aspekt som jag lyfter är vikten av att bli sedd och bekräftad i relatioen.
Två andra artiklar som kan vara värda att läsa är den om passiva aggressiva relationer och den om behov och önskemål.