Viktigt med övningar
I den här artikeln kommer jag att berätta när och hur jag använder olika övningar i parterapin. Det är inte alltid som de kommer till användning men när det finns förutsättningar och ett behov av övningar så kan de vara av stor betydelse. Det gäller inte minst när ni har hemligheter för varandra.
Men jag kommer inte bara prata om övningar i största allmänhet.
Jag kommer även ge flera konkreta exempel på övningar Om du känner dig bekväm att testa på övningarna så är du välkommen att göra det men sannolikt får de en större effekt om de förbereds och görs tillsammans med en parterapeut.
Olika typer av terapi-övningar
Trots att jag här kommer att prata om övningar i parterapi vill jag betona att det traditionella samtalet är parterapins mest centrala verktyg.
I terapirummet ska mina klienter vara trygga med att de fritt kan prata om sina tankar, känslor och inte minst om deras behov. Genom att dela och reflektera i dialog kan paret få en djupare förståelse för varandra och skapa nya förutsättningar så de kan förbättra sin relation.
Som ett komplement till samtalet kan olika former av verktyg användas. En av dessa är övningar. I parterapi finns det två huvudtyper av övningar:
- Övningar som sker med parterapeuten.
- Hemövningar.
De har alla ett syfte, att hjälpa par att uppnå sina mål. Det kan till exempel vara att få dem prata om saker som de kanske inte skulle prata om annars samt att förstå varandras perspektiv,
Övningarna kan också syfta till lära ut nya kommunikations-färdigheter så att de lättare kan hantera konflikter
Öva med parterapeuten
Om det är relevant och om vi kommer överens om att använda övningar.. Att arbeta med övningar är i regel ingenting vi börjar med direkt utan det sker först när vi har lärt känna varandra.
Eftersom övningar oftast är okänd mark för mina klienter är det en fördel att jag som parterapeut kan vägleda dem in i processen. En annan anledningen till att jag vill introducerar övningar på min parterapimottagning i Stockholm är att jag vill vara säker på att det kommer fungera.
Det är inte ovanligt att det finns en skepticism och i bland även ett visst motstånd att prova på något nytt. Vissa klienter upplever också att de inte klarar av att vara positiva mellan sessionerna. Det beror sannolikt att tilliten till varandra inte är tillräckligt stark.
En övning som jag ofta använder är hämtad från metoden ”nonviolent communication” Den kan hjälpa er att bli bättre på att kommunicera med varandra. Genom att öva på att lyssna aktivt, uttrycka era behov, att ge och ta emot feedback kommer ni att komma närmare varandra. Den här övningen kan ni göra på en hand men för att verkligen dra nytta av krävs sannolikt ett förberedande arbete i mottagningen. .
Ett annat exempel på en övning som kan användas på mottagningen är ”Den icke-dömande spegeln”. I denna övning får din partner berätta om något som den tycker är viktigt medan du bara lyssnar utan att döma eller ge råd. Du helt enkelt ”spegla” det som du hör, utan att lägga till sina egna tankar eller känslor.
När det är gjort byter ni roller, där du får berätta något som du tycker är viktigt medan din partner bara lyssnar. Denna övning kan vara till hjälp för att skapa en mer öppen och förtroendefull dialog.
Effekten av övningar i rummet.
Inte alla par uppskattar denna denna typ av övningar. Det är därför jag aldrig insisterar på att de ska göras. Men för många som har svårt att samtala med sin partner infinner sig ofta en känsla lättnad efter ett arbete med övningar.
De upplever för första gången på mycket länge att de får en möjlighet att uttrycka sig till sin partner utan att bli avbrutna. I bästa fall kan de även känna sig förstådda och sedda.
När jag som parterapeut känner mig trygg med att mina klienter är motiverade att jobba med övningar på egen hand kan det bli aktuell med hemövningar.
Hemuppgifter
Att genomföra övningar utanför mottagning har sina för och nackdelar. Nackdelen är att det inte finns en parterapeut närvarande som kan motivera och sätta stopp om något går fel i parets kommunikationen. Att arbeta med hemuppgifter förutsätter en trygg miljö.
Jag brukar dela in dem i två grupper:
- Övningar på egen hand. Det kan vara övningar som att skriva en lista över saker som de uppskattar hos varandra.
- Gemensamma övningar. Det brukar vara övningar som syftar till att utveckla deras kommunikationsfärdigheter.
Fördelar med hemövningar
Hemövningar har sin förtjänster. För det första hjälper de till att förstärka de nya beteenden och färdigheter som paret lär sig på mottagningen. Om paret utför hemövningarna regelbundet kommer de bättre på att använda sina nya färdigheterna i vardagen.
För det andra ger hemövningarna paret förutsättningar att träna på de nya beteenden och färdigheterna i en vardaglig trygg miljö. I parterapin kan paret känna sig pressade att prestera, vilket kan göra det svårt att lära sig nya saker.
För det tredje kan hemövningarna hjälpa paret att utveckla en känsla av ansvar för sin egen relation. När paret utför hemövningarna visar de att de är engagerade i att förbättra sin relation. Detta kan bidra till att stärka relationen och göra den mer hållbar.
Förberedelser
I regel kommer vi att gå igenom era hemövningar så det inte uppstår några missförstånd. Planera och avsett tid för övningarna. Diskutera övningarna med varandra så att ni är överens om hur ska utföras. Om ni har några frågor eller funderingar om övningen kan ni alltid be mig om hjälp.
Återkoppling
När vis ses på mottagningen får ni tillfälle att berätta om hur ni upplevde övningarna. Vilka känslor och tankar väcktes? Kände du empati gentemot din partner, blev du provocerad eller var du oberörd? .
Vissa av övningarna kan synes vara enkla men forskning visar att ett mer positivt tänkande påverka våra känslor på ett positivt sätt.
Exempel på hemövningar
Nu kommer jag att ge ett antal exempel på hemövningar. Vissa är enkla medan andra är kanske mer komplicerade. Bli inte allt för besviken om det inte fungerar som det är tänkt.
Om det finns en genuin vilja så betyder det bara att det krävs mer förberedelsearbete. Mitt förslag är att ni tar stöd av en parterapeut för att få fullt utbyte av övningarna.
Exempel 1: reflektera över er första tid tillsammans
På var sitt håll skriver ni ned när, var och hur ni träffades. Gå sedan vidare och reflektera över vad du tänkte och kände inför denna unika händelse.
Exempel på frågor som du kan reflektera över: Hur kändes det första mötet? Vad attraherades du av? Vad fick dig att tänka att det fanns en framtid tillsammans med din partner?
Gå vidare och identifiera vilka höjdpunkterna var under det första året/åren ? Uppstod det några svårigheter under den första tiden, Löste ni dessa problem eller sopade ni dem under mattan?
Avsluta övningen med att rita en graf (kurva) som beskriver relationens höjdpunkter och svackor över tid. De viktigaste händelserna markeras med ett stödord.
Det är bra om ordentligt med tid avsätts för denna övning så att man hinner återskapa gamla minnen av tankar och känslor. När ni är klara kan ni tillsammans ”dela” er reflektioner. Lyssna utan att avbryta. Eventuella negativa upplevelser kan tas upp när vi träffas.
Exempel 2: Vad du uppskattar du med din partner?
En annan övning som var och en kan göra är att varje dag reflektera över vad det är som man uppskattar hos sin partner. Vid dagens slut skriver du ned dina reflektion. Kom överens om en tid då ni delar era reflektioner.
Tanken är att ni bara ska lyssna på varandra och inte ifrågasätta varandra. Om något upplevs som svårt att ta in, vänta med dina kommentarer tills vi ses i parterapi. Även om relationen befinner sig i en svår period så bör det finnas goda möjligheter att hitta ”gamla” glädjeämnen som är värda att bekräfta idag.
Exempel 3: Avsätt tid för att vara tillsammans
Boka in en tid varje vecka där ni bara fokuserar på varandra. Under denna tid kan ni göra något som de båda tycker om, till exempel att prata, gå på en promenad eller bara umgås. Att spendera tid tillsammans kan hjälpa er stärka er gemenskap och lära känna nya sidor hos varandra.
Exempel 4: Träna på att kommunicera bättre
Om du vill ha fler exempel på parterapeutiska övningar som syftar till att förbättra er kommunikationsförmåga föreslår jag att du läser min artikel om Gottmans sju gyllene regler för en lycklig kärleksrelation.