Kan jag kräva att vi går i parterapi?
Din partner lider av ångest och har en jobbig mamma, men det här är personen du vill dela ditt liv med. Du har tjatat om parterapi ända sedan den första förälskelsen lade sig men du får alltid nej till detta. Kanske får du till och med höra att det är du som är knäpp, inte hans mamma, och därmed får du allt gå själv.
Det finns fortfarande ett stigma om att gå i terapi, det gäller inte minst för män, men faktum är att allt fler män går i terapi.
Faktum är att detta är ett väldigt klokt svar som du bör ta på allvar. Inte att du är knäpp förstås för det är sällan människor som vill jobba med sig själva och sina relationer. Men om du går själv kan du få ordning på ditt eget mående och din egen relation till din partner. Det kan leda till att ni kan gå i parterapi längre fram.
När din partner inte vill gå i parterapi och ert förhållande bara blir sämre för var dag som går så kan du uppleva att du måste tvinga fram ett möte med terapeut. Det är klart att du kan ställa ultimatum om du är redo att stå för konsekvenserna. Men detta är sällan en lyckad väg att gå.
Parterapi fungerar som bäst när båda parterna är intresserade av att investera i förhållandet och införa ändringar. Om det bara är du som vill jobba med er relation så finns det inte så mycket att vinna på att tvinga en partner till parterapi.
Han går ju själv, varför inte parterapi på det?
Det finns förstås situationer då en av er redan har sökt hjälp. Om han jobbar med sin ångest med hjälp av en terapeut så borde han ju förstå att er relation kan hjälpas med gemensam parterapi. Fast så enkelt är det inte alltid.
Din partner kanske inte är redo att ta det steget då behovet att jobba med de egna problemen är intensivt. Det kan vara svårt att acceptera men det kommer inte att hjälpa att tjata om att utveckla er relation med parterapi.
Söka hjälp utan din partner!
Om din partner inte vill gå i parterapi så finns det inget som hindrar dig från att göra detta ensam. Det är förståeligt om du känner att din partner är den som har störst problem, men att försöka förändra henne eller honom är ofta en omöjlig uppgift. Lika bra att lägga energin på att förändra dig själv.
Du kan ganska snabbt börja må bättre i er relation genom att själv gå i individuell samtalsterapi. Detta hjälper dig att få kontroll över dina känslor och hur du agerar. Därmed kan du dra ner på konfrontationer och bli bättre medveten om vad du behöver för att må bra.’
Din partner kan ändra sig.
Det ska sägas att individuell samtalsterapi tids nog kan utvecklas till parterapi. När du jobbar med dig själv så händer det saker i dynamiken er två emellan. Chansen att din partner blir intresserad av det du sysslar med är stor. Detta särskilt då du märkbart förändras av det terapeutiska arbetet.
Ditt nya beteende kan vara allt som krävs för att din partner självmant ska börja fråga hur det där går till. Intresset är en öppning för att gå tillsammans. Dessutom blir det ju mycket behagligare för dig att leva i en relation där du kan fungera bättre som människa och partner.
När du tar ansvaret för din lycka kommer det att märkas. Kan det leda till att ni inte fortsätter tillsammans? Det kanske det gör, men alternativet att fortsätta uppleva irritation, ilska och ledsamhet av en relation som aldrig förändras kanske inte kan ses som ett bättre alternativ.
Föreslå parterapi som ett alternativ som är värt att prova.
Sedan ska det sägas att din inbjudan till parterapi också kan påverka om det blir något med detta eller inte. Om du ständigt mästrar om hur er relation skulle vara bättre om han bara kom med till terapeuten så finns risken för att han stänger av varje gång detta spår spelas upp.
Om du istället börjar med att gå själv, och sedan vid ett senare tillfälle föreslår att han kommer med för att stödja dig, är det större chans att han säger ja. Detta eftersom det inte framstår som ett så stort åtagande eller att det handlar om honom.
När ni väl har en parterapisession tillsammans så kan detta vara en öppning. Din partner kanske inser att det finns mycket att vinna på samtalen där ni på ett avväpnat sätt kan förstå mer om er själva och er relation.
Utan krav om många möten i flera månaders tid ökar chansen för att ni faktiskt kommer igång med regelbunden parterapi. Det kan ju vara så att din partner har förutfattade meningar om att söka hjälp och därför inte har lust att förbinda sig till detta. Men ett enkelt möte går ju bra och därifrån är vägen till en bra plan för er öppen.
När din partner säger nej till parterapi?
Börja med att höra av dig så att vi kan ta ett samtal om er situation innan du ens föreslår parterapi. Det kan vara så att du behöver några möten själv för att bena ut vad du egentligen är ute efter med gemensamma samtal.
Det kan lära dig att kommunicera med din partner på ett sätt som gör att du blir hörd och förstådd. Du kan också lära dig när det är bättre att inte säga något.
Börja med dig själv för att se om din partner i framtiden kan vara öppen för terapi. Du har allt att vinna på det! Om du vill ha fler tips om hur du ska förhålla dig när din partner inte vill söka hjälp föreslår jag att du läser denna engelska artikel från Harley Therapy .