8 min läsning
pensionarsliv-H2

Vad händer när du får mer tid?

När du går i pension så har du plötsligt mycket mer tid över för det som du vill göra. Då kan det vara dags att börja blicka inåt och ta reda på vem du är och vad du vill. Faktum är att många med mer fritid plötsligt inser att det faktiskt skulle vara skönt att reda ut ett och annat.

Oavsett om du lever i ett förhållande eller ensam så kan du förbättra din livskvalitet med samtalsterapi för pensionärer.

När vi pratar om att bli äldre och gå i pension så säger vi ofta att vi gärna blir gamla om vi bara får vara friska. Stor fokus ligger då på den fysiska hälsan men sanningen är förstås den att vår mentala hälsa påverkar hur vi mår mycket mer än vad vi kanske tänker på. Som pensionär kan du äntligen få tid till dig själv och ta tag i det som du inte är nöjd med.

Samtalsterapi för pensionärer kan vara bra för att:

 • Jobba med existentiella frågor
 • Skapa en plan för framtiden
 • Hitta en ny livsstil som fungerar
 • Lösa konflikter och problem
 • Få ny inspiration och energi

Det kan faktiskt vara rimligt att rekommendera terapi inför pensionen. Många upplever att det är stort och lite svårt att gå i pension. Det är väldigt vanligt. För att få en positiv upplevelse av denna stora förändring kan denna typ av hjälp vara en viktig hjälp.

Få tid för varandra

Det är också ganska vanligt att känna ett behov av att jobba på relationen när pensionen leder till att du får nya rutiner i ditt umgänge med din partner. Det kan innebära att ni plötsligt båda två är hemma hela tiden och upplever att det är svårt att få saker att fungera som tidigare. Eller kanske att en av er anser att ni nu borde resa mer och göra mer tillsammans.

Många gånger kommer saker upp till ytan då livet förändras på detta vis. Med samtalsterapi för pensionärer kan ni i lugn och ro gå igenom hur ni har det och hur ni vill ha det. Det är inte alls ovanligt att par som har levt flera decennier tillsammans först efter pensionärs upplever att de kommer varandra nära på riktigt.

pensionar

Den psykiska hälsan är väldigt viktig

Det finns studier som visar att äldres psykiska hälsa är ett mycket eftersatt område i Sverige. Äldre personer har inte ett mindre behov än yngre av att få ett mentalt stöd. Om pensionen innebär att du inte längre har kontakt med så många människor så kan samtalsterapi för pensionär vara det som gör att du inte utvecklar en depression.

Samtalsterapi är inte bara för den som upplever svårigheter som stress, fobier och annat som gör det svårt att fungera i vardagen. Om du känner att du behöver någon att prata med så bör du ta kontakt och boka in ett första samtal.

Samtalsterapi är i allra högsta grad till för friska människor som vill få ut mer av sina liv. Detta särskilt när pensionen äntligen har kommit och tiden finns för att göra det du alltid drömt om.

När kan man gå i samtalsterapi?

Det finns inga regler för när du bör boka in samtalsterapi. Det räcker som sagt gott och väl med att du känner att du behöver prata med någon som inte ingår i din familj eller som känner dig sedan tidigare.

Exempel på situationer då samtalsterapi är att rekommendera är:

 • Om du har drabbats av sorg
 • Vid en separation
 • Om du har svårt att fatta beslut
 • Vid depression
 • Om du upplever oro och ångest
 • Vid stress

Vanligt att undervärdera behovet av stöd

Det är mycket vanligt att äldre väljer bort samtalsterapi och annan hjälp för psyket då det anses vara lite ofint att klaga. På grund av detta är det många som ignorerar de besvär som de faktiskt upplever. Om läget är tillräckligt akut så kanske man får antidepressiv medicin men ingen terapi. Detta leder till sämre livskvalitet vilket är väldigt synd när pensionen ger så mycket tid till att leva full ut och vara fri från arbetslivets måsten.

Betänk att din pension kan ge så mycket mer om du jobbar med dig själv och skapar en tillvaro som passar dig. Det är väl värt att testa samtalsterapi och se hur den skulle kunna förändra hur du ser på dig själv och ditt liv och vad du kommer att göra framöver.

Det finns situationer som kan bli väldigt frustrerande när vi blir äldre. Livssituationen förändras drastiskt och kanske också fysiken och då behöver ditt sinne hänga med så att du kan vara aktiv och forma ditt liv så som du vill ha det.

Kan en pensionär gå i samtalsterapi?

Om du funderar på varför du inte njuter av pensionen som du tänkt och hur du ska ta dig ur den negativa situation du befinner dig i så behöver du hjälp. Med samtalsterapi för pensionär så kan du själv välja målsättning med samtalen. Du behöver detta stöd oavsett om du går i tankar om att skilja dig från din livskamrat eller om du plötsligt tycker att det är svårt att vara ensam.

Det kan var hög tid för dig att lära känna dig själv och ta reda på vem du är. Nu finns tiden till det och du har livserfarenheten som kommer att hjälpa dig att förstå. Om du inte har någon tidigare erfarenhet av att söka hjälp så kan det komma som en frisk fläkt för dig att se hur mycket du kan förändra och förbättra i ditt liv.

Du kan ta kontakt och berätta lite mer om dina funderingar för att se om samtalsterapi för äldre skulle kunna vara något för dig. Det är som sagt ganska vanligt att vi inte inser hur vårt psyke får oss att leva på ett sätt som vi inte mår bra av.