9 min läsning
fobi-H

Vad är en fobi?

Fobier är mycket vanliga och många kan identifiera sig med känslan av att känna ångest och oro inför en viss typ av situationer. Det är när en fobi gör det svårt att leva normalt och även utvecklas till fysiska problem som den uppmärksammas.

Du kan behandla dina problem med samtalsterapi. Men det gäller förstås att du har kommit till slutsatsen att du verkligen lider av fobi och att du vill göra något åt den för att detta ska lyckas!

Fobi är samma sak som att uppleva stark rädsla eller känna obehag i särskilda situationer. Det som är utmärkande för fobi är att känslan den triggar inte är proportionell till verkligheten. Rädslan eller obehaget inträffar dessutom utan att det som fruktas har inträffat.

Vanliga exempel på fobier är:

  • Social fobi – Yttrar sig ofta som blyghet och svårigheter att umgås med andra människor.
  • Agorafobi – Är egentligen allmän fobi men associeras med rädsla för att vara på en öppen plats. Kallas också för torgskräck.
  • Spindelfobi – Rädsla för spindlar.
  • Höjdrädsla – Rädsla för att befinna sig på hög höjd.
  • Tandläkarrädsla – Rädsla för tandvård.
  • Klaustrofobi – Rädsla för mindre utrymmen och för att bli inlåst.

Det är som sagt så att fobin kan göra att rädsla och ångest upplevs trots att själva hotet inte finns på plats. Spindelfobi kan innebära att personen som har fobin inte ens kan se bilder på djuren eller befinna sig på platser där det kan finnas spindlar.

Varför utvecklas fobier?

Vi vet inte med säkerhet varför fobier utvecklas men det kan vara så att vissa ärver en tendens att drabbas av fobier. Det finns studier som visar att risken för att drabbas av fobi är större om det finns släktingar som har fobier av olika slag.

Det tycks också vara så att vi kan lära oss fobier av föräldrar och andra omkring oss. Om vi ser föräldrar bete sig med stor skräck omkring vissa typer av djur så kan vi ta denna fobi med oss in i vårt eget vuxenliv.

Det första steget är att inse att du lider av fobi

Hur vet du om du lider av fobi? Många gånger är det anhöriga som lider mest av en fobi. När en partner börjar göra en massa knasiga saker för att skydda sig mot det som skrämmer så kan livet tillsammans blir lite problematiskt.

En del väljer att leva med fobin och bli medberoende medan andra ställer kravet att den som har fobin gör något åt saken. Om du får höra av nära och kära att ditt beteende inte är normalt så kan det vara dags att fundera lite på saken och att få råd.

Fobi som inte behandlas kan till och med leda till fysiska besvär som till exempel:

  • Yrsel
  • Illamående
  • Värk i kroppen
  • Sömnproblem
  • Andningsproblem
  • Hjärtklappning
  • Svettningar
  • Magproblem

Det är ganska vanligt att den som lider av fobi bortförklarar fobin med att han eller hon bara är försiktig eller omtänksam. Om du fortfarande är i denna fas så blir det svårt att behandla fobin som ligger till grund för dina fysiska problem. Du måste alltså först komma till insikt om att du har problemet om du på allvar vill bli av med det.

Hjälper samtalsterapi mot fobier?

Fobi och samtalsterapi är ofta en lyckad kombination eftersom det går att jobba med praktiska övningar och regelbundna möten. KBT (kognitiv beteendeterapi) är känd för att fungera väl som behandling mot fobier.

Med denna form av samtalsterapi så kombineras teorin och samtalet med praktiska övningar. Det kan vara så att du får ge dig på långsam exponering för din fobi. Det kan till exempel vara att tänka på det som skrämmer för att sedan se på bilder och vidare närma sig det som utlöser fobin rent fysiskt.

Normalt sett kan man behandla fobier med samtalsterapi med cirka 10 behandlingstillfällen. Det här beror givetvis på hur djupt fobin sitter, om den går hand i hand med andra trauman och mentala problem samt hur engagerad den som behandlas är i sitt eget tillfrisknande.

flygradsla

Försvinner fobier av sig själv?

Fobier försvinner inte av sig självt. De måste behandlas. Du kan försöka behandla själv med hjälp av böcker eller guidande filmer och du kan gå med i stödgrupper. Men det här kommer inte att bli lika effektivt som att behandla fobi med samtalsterapi som är regelbunden med ett tydligt mål.

Det är viktigt att förstå att det kan vara väldigt svårt att själv försöka behandla en fobi. Då rädslan och obehaget finns i ditt huvud är det svårt för dig att se på detta på ett objektivt sätt. Med rätt form av samtalsterapi och en samtalsterapeut vid din sida kan du mycket snabbare får resultat och bli av med fobin som plågar dig och din omgivning.

Om du ignorerar din fobi och fortsätter att köra omvägar för att inte se vatten, äta ensam för att inte få bakterier i maten eller undvika mataffärer för att slippa automatiska dörrar så kommer det inte att bli bättre. Snarare tvärtom.

De ritualer som du utvecklar för att undvika det som drar igång känslor av obehag och rädslor är inte bra för dig och inte för de som finns omkring dig. Tids nog så kommer även ångesten och rädslan att leda till fysiska problem som kan bli nog så besvärliga att leva med.

Rekommendationen är alltså att så snart som möjligt komma för ett första samtal där vi kan se på vilken typ av fobi du lider av. Därefter går det att välja rätt typ av samtalsterapi och komma igång med en behandling för att du ska kunna leva ett friskt och givande liv igen.

Hör av dig via mejl eller telefon till Nyinsikt: Terapi-Stockholm för att få veta mer om hur fobi kan behandlas. Läs gärna en annan av mina om ångest: ”Samtalsterapi-verktyg vid ångest”. Den kan hjälpa dig att hantera en fobi.

Avslutningsvis en film om rädslor och fobier.