8 min läsning
stress forhallande

Har du förlorat din energi?

Om du är trött och stressad så kan det leda till många negativa konsekvenser. Det värsta är inte att du helt enkelt inte orkar medverka vid sociala aktiviteter eller ta del av djupare samtal med din partner.

Långvarig stress och utmattning kan leda till hälsoproblem som kan komma att påverka ditt förhållande med din partner på flera olika sätt. I värsta fall kan det bli kroniskt och leda till diagnosen ”utmattningssyndrom

I bästa fall blir det slitningar i relationen som ni klarar av och som till sist kan försvinna då du behandlar din utmattning. I värsta fall kanske det inte går att rädda ett förhållande som har skadats av ständiga tjafs och missförstånd.

Kan du hålla vad du lovar?

Att du vill vara en partner och förälder som klarar de uppgifter du tar på dig är självklart. Men hur går det i verkligheten då stressen får dig att glömma bort eller helt enkelt inte orka med? Barnen ville ha favoriträtten till middagen, din partner undrade om du kunde tänka dig att ordna med räkningarna och så blev det kaos på jobbet.

När du väl kommer hem alldeles utmattad blir det minst sagt gnälligt. Barnen vill fortfarande ha favoriträtten och din partner suckar om förseningsavgifter som nu är ett faktum. Det värsta är kanske att du själv känner ett enormt dåligt samvete vilket inte förbättrar ditt mentala och fysiska tillstånd. Vad ska du göra?

Effekten av detta på ditt förhållande är inte positiv. Om du har en förstående partner kanske du kan få stöd i ditt behov av att göra något åt din situation. Men om du har en partner som kanske är självupptagen med narcissistiska tillkortakommanden kan ditt beteende leda till att hen väljer att lämna dig.

Har du drabbats av utmattning?

Det första att reda ut är om du är utmattad eller om du är på väg mot utmattning. Detta kan vara svårt att avgöra själv och det kan ta många år innan du faktiskt går in i väggen av all stress.

Ett möte med en samtalsterapeut där ni ser på din livssituation och hur du upplever din tillvaro är ett bra första steg. När du kan kartlägga vad du vill och hur ditt liv ser ut i praktiken är det möjligt att börja göra något åt det som inte fungerar.

Åtgärder som kan vara en hjälp vid utmattning är:

  • Ett samtal med chefen om att under en viss period gå ner i arbetstimmar
  • God planering av rutiner hemma för att få avlastning
  • Prova på meditation och avslappningsövingar för bättre avkoppling och sömn
  • Begränsning av tiden du lägger på sociala medier och umgänge på skärmar

Kom ihåg att dessa åtgärder och samtalsterapi är en god väg mot ett förhållande som både du och din partner har glädje av. Att du lägger tid på att ta hand om dig själv är en investering i er fortsatta relation. Detta gäller både parförhållanden och de förhållanden som du har med barn och övrig familj.

Om du bryr dig om människorna som finns i din närhet så bör du bry dig om dig själv och hur du mår. Det är dags att förändra läget och lämna stressen och tröttheten bakom dig så att du kan njuta av ditt liv och dina relationer!

Lär dig säga nej

Vi har alla olika roller i livet och vi seglar mellan flera av dessa varje dag. Det är viktigt att bli medveten om vem vi är och när för att också förstå vad som kan krävas av oss såväl som vad vi är villiga att ge.

När du är på jobbet så är du i din professionella roll. Att då samtidigt fungera som partner eller förälder kan bli rörigt. Detta blir extra svårt om du arbetar tillsammans med familjemedlemmar inom en familjeverksamhet.

Detsamma gäller när du kommer hem från jobbet. Om du försöker hjälpa dina barn med läxor samtidigt som du svarar på ett jobbmejl och ger dig på ett djupare samtal med din partner så lär det snabbt bli riktigt jobbigt. Det kan bli så rörigt och stressigt att du exploderar av frustration och ilska varpå dina nära inte förstår varför och kanske till och med blir arga på dig.

När du börjar definiera dig själv och vad du vill i varje situation och roll så kan du minska den psykiska såväl som fysiska pressen. Du stressar mindre då du inte försöker få allt gjort på en gång. Det är också då som du faktiskt kan börja säga nej.

När du inser att en förfrågan inte alls passar in i den roll du just nu fokuserar på så är det inte lika svårt att säga nej. Du kanske kan säga ja senare men just nu måste du behålla din fokus och sinnesro. Du inser att du får mer gjort på detta vis och att du också kan hålla en fin nivå i dina relationer där dina medmänniskor inser var gränserna går.

utmattning forhallande

Hantera ditt stressiga liv med samtalsterapi

För att bli medveten om vad du behöver förändra och förbättra i din tillvaro så måste du först och främst förstå dig själv. Detta blir mycket lättare med samtalsterapi. Stress och utmattning handlar inte bara om att varva ner just nu.

Du kan med samtalsterapi få de verktyg du behöver för att ta kontrollen och undvika situationer där du tar på dig för mycket eller tappar kontakten med den du är. Det är en behandlingsform som har långtgående konsekvenser och är en viktig investering i din fortsatta mentala hälsa.

Det fina med samtalsterapi för stress och trötthet är att den kan ge snabba resultat. Bara det att du säger stopp och bestämmer dig för att ta dig ur en negativ spiral är något som kan ge dig en massa mental energi. Så hör av dig till Ny insikt-terapi-Stockholm för ett första samtal om hur du skulle vilja leva ett stressfritt liv och vad du kan göra för att röra dig mot en ny tillvaro där du och dina förhållanden mår bra!