Sorg: En naturlig del av livet
Har du drabbats av en förlust? Eller står du inför risken att förlora en nära vän eller familjemedlem? Sorg är en smärtsam och förvirrande upplevelse som kan påverka alla aspekter av våra liv. Sorg kan kännas som att vandra vilse i en dimmig labyrint.
Men mitt i den mörka dimman finns ett hopp, en möjlighet till läkning. Genom att medvetet möta sorgen, steg för steg, kan vi bana väg genom den smärtsamma resan. Det handlar inte om att försöka undvika smärtan – den kommer att hitta dig ändå, för det går inte att fly från den. Istället handlar det om att låta den komma och gå, att låta den skölja över oss som regnet i en sommarstorm.
Sorg är en individuell process som tar sin tid. Det finns ingen mall för hur lång tid det tar att läka från en förlust. Det är viktigt att vara tålmodig med oss själva och ge oss tid att bearbeta en förlust på vårt eget sätt. Vi bör också söka hjälp och stöd från nära och kära eller genom samtalsterapi om nödvändigt.
Här får du som sörjer tips om hur du kan hantera en förlust på egen hand och hur sorg kan bearbetas i terapi. Det finns många orsaker till varför vi känner sorg, men här kommer jag att fokusera på sorg orsakad av relationsförluster, såsom:
- Separationer och skilsmässor: Att avsluta en relation kan vara en smärtsam och sorglig upplevelse, även om beslutet var ömsesidigt.
- Sjukdom: Att få en allvarlig diagnos eller se en älskad bli sjuk kan vara en källa till stor sorg och oro.
- Dödsfall: Att förlora en nära anhörig, vän eller husdjur är en av de vanligaste orsakerna till sorg.
”Sorg är inte en sjukdom, den är en del av livet.
Att inte sörja är att inte ha levt”.
C.P. Cavafy:
Varför det är viktigt att sörja
Att finna mening och tröst i sorgen är något personligt. Det finns ingen universell lösning som passar alla, och det som ger en person tröst kanske inte fungerar för en annan. Det finns inget rätt eller fel sätt att bearbeta en förlust. Vissa uttrycker sin sorg genom att prata, medan andra bearbetar den i tystnad. Det viktigaste är att hitta det som fungerar bäst för dig. Vanligtvis kommer du att övervinna den smärta som sorgen medför, men om du ”fastnar” bör du överväga att söka terapeutisk hjälp.
Sorgprocessen hjälper oss att:
- Erkänna och bearbeta våra känslor. Det är avgörande för att läka från förlusten.
- Utvecklas från förlusten. Sorg kan vara smärtsam, men den kan också ge oss möjlighet att växa som personer. Genom erfarenheten kan vi utveckla vår förmåga att hantera svåra känslor.
- Minnas och hedra den vi har förlorat. Att bearbeta sorgen fullt ut ger oss möjlighet att minnas dem med glädje och tacksamhet.
När vi sörjer är det vanligt att vi drar oss undan från andra. Vi behöver tid och utrymme för att bearbeta våra känslor och tankar i lugn och ro. Att prata om sorgen kan kännas svårt. Vi vill inte alltid visa vår smärta eller känna oss svaga. Det är helt okej, så länge du inte fastnar i din sorg. Om du fastnar i sorgen, sök inspiration och hopp. Ett sätt att göra det är att söka sådant som kan inspirera dig när det behövs.
Hitta tröst och vägledning i din sorg:
Även om du tror att du klarar av sorgen på egen hand, kan det vara värdefullt att ta del av visdom från andra. Jag vill särskilt rekommendera Elisabeth Kübler-Ross och James W. Wordens arbeten om att hantera förluster. Deras arbete kännetecknas av djup och medkänsla. Jag vill lyfta fram två böcker som är lättlästa: ”Samtal inför döden” och ”Sorgbearbetning”.
Elisabeth Kübler-Ross och de fem faserna av sorg.
Elisabeth Kübler-Ross är en pionjär inom sorgbearbetning. Hennes arbete har inte bara varit viktigt för dem som professionellt arbetar med döden, utan även för många lekmän som har haft stor nytta av hennes empatiska förmåga att beskriva hur vi bäst förhåller oss till döden.
I boken ”Samtal inför döden” (On Death and Dying) identifierade hon de fem faserna av sorg genom sitt arbete med döende patienter och deras familjer. Hon observerade att de flesta människor gick igenom en rad liknande känslor när de hanterade en terminal diagnos eller en annan stor förlust.
Hennes modell över de fem faserna av sorg är:
- Förnekelse: Den drabbade vägrar att acceptera verkligheten i situationen. De kan förneka att de är sjuka, eller att deras nära och kära har dött.
- Ilska: När förnekelsen inte längre är möjlig kan ilska ta vid. Den drabbade kan vara arg på sig själva, på andra, på Gud eller på ödet.
- Förhandling: I det här stadiet försöker den drabbade förhandla fram mer tid eller en annan utgång. De kan lova att vara en bättre person eller att göra allt för att bli friska om de bara får mer tid.
- Depression: När förhandlingen misslyckas kan depression infinna sig. Den drabbade kan känna sig hopplösa och förtvivlade. De kan dra sig tillbaka från andra och förlora intresset för aktiviteter de en gång tyckte om.
- Acceptans: I det här sista stadiet accepterar den drabbade äntligen verkligheten i situationen. De kan fortfarande känna sig ledsna, men de har börjat gå vidare med sitt liv.
Genom att identifiera och beskriva de olika faserna normaliserar Kübler-Ross våra sorgreaktioner och hjälper oss att förstå våra reaktioner. De ger oss också en ram att förstå våra egna känslor och reaktioner samt reaktioner hos dem som sörjer.
William J. Worden och hans fyra uppgifter i sorgbearbetning.
En annan viktig förgrundsperson inom sorgbearbetning är William J. Worden. Han är en amerikansk psykolog och professor emeritus vid Harvard Medical School. Han har skrivit flera böcker och artiklar om ämnet. En av de viktigaste är boken ”Sorgbearbetning” (Grief Counseling and Grief Therapy).
Boken är framförallt avsedd för terapeuter, präster och andra yrkesverksamma som arbetar med personer som sörjer. Men den kan också vara till hjälp för personer som sörjer och som vill lära sig mer om sorgprocessen och hur de kan hantera sin sorg på ett hälsosamt sätt.
I boken ger han en översikt över sorgprocessen, med fokus på både teori och praktiska tillämpningar för att hjälpa personer som sörjer. Han identifierade bland annat fyra huvudsakliga uppgifter som personer som sörjer måste ta sig an: 1. acceptera förlusten, 2. bearbeta smärtan, 3. anpassa sig till en ny verklighet och 4. finna nya meningar och värderingar i livet. Han påtalade också att sorg som inte bearbetas på ett hälsosamt sätt kan leda till långsiktiga problem.
Det finns många likheter mellan Kübler-Ross och Wordens arbeten. Den stora skillnaden är huruvida man behöver gå igenom alla fem faser, och om att de kan upplevas i olika ordning. Empiriska studier visar att vissa personer tycks kunna hoppa över vissa faser helt och hållet, medan andra kan stanna kvar i en fas under en längre tid. Min erfarenhet säger mig att det finns inget rätt eller fel sätt att sörja, och det är viktigt att tillåta sig själv att känna alla känslor som uppstår.
Från William J. Wordens arbete har det bildats sorgegrupper. I Sverige har Institutet för Sorgbearbetning utvecklat ett program som heter ”Programmet för Sorgbearbetning”. De erbjuder allmänheten möjlighet att delta och dela sitt sorgarbete med andra. De utbildar också certifierade sorgbehandlare som kan starta egna sorgegrupper.
Institutet för sorgbearbetning
När man går igenom Institutets metod med dess fem steg för sorgbearbetning ser processen vanligtvis ut så här:
- Acceptera verkligheten: Det första steget innebär att personen erkänner och accepterar att förlusten har skett och är verklig. Det kan vara svårt att ta in och acceptera verkligheten, men det är en viktig del av sorgeprocessen.
- Identifiera och uttrycka känslor: Det andra steget innebär att personen identifierar och uttrycker sina känslor. Detta kan innebära att personen talar om sina känslor med en terapeut eller i en stödgrupp, eller att skriva dagbok om sina känslor.
- Anpassa sig till en ny verklighet: Det tredje steget innebär att personen anpassar sig till den nya verkligheten utan den saknade personen. Detta kan innebära att personen lär sig nya färdigheter eller utvecklar nya rutiner.
- Hitta mening: Det fjärde steget innebär att personen hittar mening i förlusten. Detta kan innebära att personen reflekterar över förlustens betydelse och hur den har påverkat deras liv.
- Fortsätta leva ett fullvärdigt liv: Det femte steget innebär att personen fortsätter leva ett fullvärdigt liv trots förlusten. Detta kan innebära att personen hittar nya intressen och passioner eller bygger nya relationer.
Var och en av dessa uppgifter är viktiga för att kunna hantera och bearbeta sin sorg på ett hälsosamt sätt. Enligt Worden är det också viktigt att inte skynda igenom sorgprocessen. Det tar tid att bearbeta en förlust, och det är viktigt att ge sig själv den tid man behöver.
När du bör söka terapi
Sorg är en naturlig och förväntad reaktion på förlust, men den kan bli problematisk om den blir långvarig eller intensiv och stör ditt dagliga liv. En terapeut kan hjälpa dig att bearbeta din sorg och utveckla hälsosamma hanteringsmekanismer. Om du upplever något av följande kan terapi vara aktuellt:
- Känslor av sorg som inte avtar: Om du har känt dig ledsen i mer än två veckor kan det vara ett tecken på depression
- Svårigheter att fungera i vardagen: Sorg kan göra det svårt att koncentrera sig på jobbet eller skolan, ta hand om sig själv eller umgås med andra.
- Förlust av intresse för aktiviteter du en gång tyckte om: Om du inte längre känner dig glad för saker du brukade njuta av kan det vara ett tecken på att din sorg påverkar ditt liv negativt.
- Tankar på döden eller självmord: Om du har tankar på att skada dig själv eller ta ditt liv är det viktigt att du söker hjälp omedelbart.
Vad terapi kan hjälpa dig med
En terapeut kan erbjuda stöd på flera sätt genom att ge dig råd och strategier för att ta hand om både din fysiska och psykiska hälsa under denna utmanande tid. Dessutom kan en terapeut ge dig en ökad förståelse för sorgprocessen och de känslor du upplever. Detta kan vara till hjälp för att normalisera din upplevelse och minska eventuella känslor av skam eller skuld.
Att prata om din förlust kan vara ett kraftfullt sätt att bearbeta dina känslor och börja gå vidare. En terapeut kan lyssna utan att döma och ge dig feedback och stöd i en trygg och konfidentiell miljö.
Sorg kan leda till negativa tankar och beteenden som undvikande, isolering och missbruk. En terapeut kan hjälpa dig att identifiera dessa mönster och utveckla strategier för att hantera dem på ett mer hälsosamt sätt. Genom att lära dig olika copingstrategier, såsom avslappningstekniker, mindfulness samt olika övningar som är hämtade från kognitiv beteendeterapi (KBT) och psykosyntes, kan en terapeut ge dig verktyg för att hantera svåra känslor och förbättra din livskvalitet.
Specifika typer av sorg
Sorg kan ta sig olika uttryck beroende på vilken typ av förlust man har drabbats av. Att förlora en nära anhörig kan till exempel innebära känslor av sorg, ilska och skuld, medan en skilsmässa kan leda till känslor av förvirring, ensamhet och sorg över en förlorad relation. Att förstå de unika utmaningarna med olika typer av sorg kan vara till hjälp för att bearbeta förlusten och söka rätt stöd.
Sjukdom och död
Till exempel kan sorg efter ett dödsfall innebära att man brottas med frågor om döden och meningen med livet. Det kan också vara svårt att hantera praktiska frågor som begravningsarrangemang och bouppteckning. Terapi kan vara till hjälp för att bearbeta dessa svåra känslor och utveckla strategier för att hantera sin förlust.
Separationer och skilsmässor
På samma sätt kan sorg efter en skilsmässa innebära att man sörjer förlusten av en livspartner och en gemensam framtid. Det kan också vara svårt att hantera förändringar i ens livsstil och relationer med familj och vänner. Terapi kan vara till hjälp för att navigera i dessa förändringar och bygga upp ett nytt liv efter skilsmässan.
Att hantera sorg
Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något rätt eller fel sätt att sörja. Var och en upplever förlust på sitt eget sätt. Om du kämpar för att hantera din sorg, oavsett vilken typ av förlust det rör sig om, finns det hjälp att få. Terapi kan vara ett värdefullt verktyg för att bearbeta sorg och utveckla hälsosamma strategier.
Under tider av sorg kan det kännas omöjligt att ta hand om sig själv. Att äta, sova och motionera kan kännas som oöverstigliga hinder. Men att upprätthålla rutiner i vardagen, även små sådana, är avgörande för att hantera sorgen och stödja ditt välmående på sikt.
Om du är intresserad av att prova på terapi i Stockholm så är du välkommen att höra av dig till mig för ett helt förutsättningslöst möte. Första gången betalar du halva priset.
Erbjud ditt stöd vid sorg
Avslutningsvis, när du har lärt dig att hantera din egen sorg på ett bra sätt, kan du också vara ett stöd och en medmänniska för andra som upplever en förlust.
Att se en nära vän eller familjemedlem genomgå sorg kan kännas svårt, och man kan känna sig osäker på hur man bäst kan ge sitt stöd. Det viktigaste att komma ihåg är att det inte finns ett rätt sätt att bearbeta en förlust, allas behov och önskemål ser olika ut.
Visa din närvaro och ditt stöd genom att lyssna aktivt, bekräfta den sörjandes känslor och ge kramar eller fysisk beröring om det känns rätt. Att sitta tysta tillsammans kan vara lika värdefullt som att prata.
Var tålmodig och förstående. Sorg kan ta tid och det kan finnas bakslag längs vägen. Undvik att pressa den sörjande att prata om de inte vill, men visa att du finns där när de är redo.
Du kan också erbjuda praktisk hjälp i vardagen, som att laga mat, handla eller sköta hushållsarbete. Ibland kan små saker som att erbjuda en kopp kaffe eller en promenad göra stor skillnad.
Till sist, kom ihåg att ta hand om dig själv också. Att stötta någon i sorg kan vara känslomässigt krävande. Se till att du får tillräckligt med återhämtning så att du inte förlorar dig själv i din vilja att vara ett stöd.