10 min läsning
missbruk-H

Vad är missbruk?

Har du själv funderat på om du har utvecklat ett missbruk eller har du som anhörig blivit allt mer orolig för att någon nära dig har visat tecken på någon form av beroendeproblem?

Den är artikeln kommer jag att beskriva olika former av missbruk och ge några tips om vad man kan göra när man misstänker ett problem med missbruk. Jag hoppas att det kan vara till hjälp på resan till ett bättre välmående.

Idag används ordet missbruk för många olika saker. Men vi ser ju inte på samma sätt på missbruk av alkohol som på skärm­miss­bruk. Vissa typer av miss­brukande är mer accepterade i vårt samhälle medan andra får oss att skruva på oss.

Missbruksproblem är vanliga och förekommer i alla åldrar. Den som lider av missbruk kan inte längre själv styra över ett beroende. Droger, alkohol och annat kommer att ta en central plats i livet och vara det som avgör vad personen sysslar med och när.

Vi kan alla drabbas av beroende och idag är det ganska vanligt att vi utsätter oss själva för saker som är beroendeframkallande. Detta kan vara allt som leder till att vår hjärnas belöningssystem aktiveras. 

När dopamin frisätts så får vi en euforisk känsla. I jakten på att känna euforin och välbehaget igen så brukar vi det som triggade igång känslan. Detta är missbruk i ett nötskal! 

Vi kan bli beroende av:

  • Cigaretter
  • Alkohol
  • Mat (sockerberoende)
  • Skärmar (spel, mobiler, datorer, TV)
  • Spel
  • Droger

Det går ju att lägga till många saker på den listan för i grund och botten så kan vi alla utveckla ett beroende av saker som triggar igång vår hjärnas belöningssystem. 

Därmed bör man ta känslan av att inte kunna kontrollera sitt beteende på allvar även om det handlar om saker som intensiva relationer, sport eller nyheter som kanske inte låter som om de skulle ingå under titeln missbruk.

Symtom på missbruk

Det finns både fysiska och psykiska symtom på missbruk. Dessutom så kan symtomen vara lite olika beroende på om man upplever dem då man behandlar missbruket eller då man fortfarande inte har börjat ta kontroll över sitt beteende.

Fysiska symtom kan vara:

  • Högt blodtryck
  • Sömnproblem
  • Värk i kroppen
  • Skador

Psykiska symtom kan vara:

  • Oro
  • Ångest 
  • Stress
  • Humörsvängningar

Det är inte alls ovanligt att den som lider av ett beroende inte inser att symtomen beror på missbruket. Detta särskilt då det rör saker som matberoenden och skärmberoende som fortfarande kan anses vara dolda beroenden som inte uppmärksammas lika flitigt som spelberoende, alkoholberoende och drogberoenden.

Har du ett missbruk?

Om du själv upplever att du har någon form av beroende så är mitt råd till dig att du tar problemet på allvar och att du inte sticker ”huvudet i sanden” och skjuter på dina problem.

När du undrar om du överdriver ett beteende så kan det vara en hjälp att ställa följande frågor:

  • Hur känner jag mig när jag sysslar med det som jag tror att jag är beroende av? (lugn, stressad, arg, irriterad…)
  • Händer det att jag hoppar över saker som måltider för att hinna med mer av det som kan vara ett missbruk?
  • Kan jag hoppa över eller glömma bort att träffa familj och vänner för att jag spelar spel, dricker eller gör något annat som jag misstänker är ett beroende?
  • Lägger jag mer pengar än vad jag har råd att avvara på det som jag missbrukar?

Om svaren på dessa frågor tyder på att du missbrukar och lider av ett beroende är nästa fråga om du vill göra något åt detta. Om svaret är ja ska du veta att det går att ta sig ur ett missbruk med samtalsterapi!

nya-vanor

Vänta inte med att få hjälp med missbruket!

Om du vill behandla missbruk för din egen del så börjar detta med att du bestämmer dig för att du vill förändra ditt liv och ditt beteende. Därmed inte sagt att du förväntas bli en ny person efter ett samtal med samtalsterapeut.

Men det är viktigt att du har en tydlig vilja om att ta kontrollen över ditt liv. Det är först då som du har en chans till lyckad behandling för missbruk.

Oavsett om du bara anar att det kan vara så att du har problem med missbruk eller om du är helt på det klara med att det är så ska du inte vänta med att få hjälp. Ju snabbare du börjar med samtalsterapi, ju snabbare kan du få kontroll över ditt liv igen.

Hör gärna av dig till mig på min terapimottagning Ny Insikt i Stockholm och berätta mer om det som oroar dig. Med samtalsterapi går det att få bättre överblick och förstå vad som eventuellt är ett problem som du vill göra något åt. Behandlingen går i din takt och det allra viktigaste är att du kommer igång med den snarast så att du kan styra ditt liv i rätt riktning igen!

Stöd från anhörig

Om du vill få hjälp med någon annans missbruk är du inte helt ute och cyklar. Att leva med en person som har ett beroende kan vara väldigt jobbigt. Om du inte är försiktig så riskerar du att bli medberoende.

Fast det du måste förstå här är att du i denna situation behöver hjälp för dig. Inte för att lösa personens beroende och missbruk. Om du till exempel vill leva i en parrelation med en person som missbrukar droger så gäller det ju att du förstår hur du ska skydda dig själv och då behöver du stöd i form av samtalsterapi.

Om du är en nära anhörig till en missbrukare kan du alltså inte tvinga denna person till behandling. Vi vet idag av system som svenska Spelpaus att många av de som registrerar sig för spelstopp gör det till följd yttre påtryckningar. När detta sker är de ganska snabbt tillbaka i sina spelberoenden igen så snart som spelstoppet är över. 

Satsa alltså istället på att få samtalsterapi och stöd för dig själv. Det är mycket möjligt att ditt arbete med dig själv kommer att göra större intryck än att du ständigt talar om för personen som missbrukar att han eller hon måste skaffa hjälp.

Tänk nytt

Som avslutning vill jag dela med mig av en ett föredrag som Johann Hari höll inom ramen för projektet ”Ted talk”. Det är ett fantastiskt föredrag om hur man tar sig genom olika former av missbruk. Kan det verkligen vara så enkelt? Antagligen inte, för det kräver en hel del av oss alla. Men vad gör vi inte för dem vi älskar?

Du kan hitta organisationer för stöd på 1177s hemsida och det går förstås också bra att kontakta mig på för ett första samtal om din situation.