Nyinsikt Nyinsikt

Rollo May och existentiell parterapi

För några dagar sedan upptäckte jag en gammal favorit i bokhyllan, Rollo Mays bok ”Kärlek och Vilja” . En riktig bästsäljare från 1960-talet. Det är en bok som t.ex. kan användas i parterapi. Rolly May tillhör den sk. existensiella psykologin. Ett av hans mest kända citat är ”Vilja utan kärlek blir manipulering- kärlek utan vilja sentimentalitet.”

Existentiell terapi påminner om psykosyntesens förhållningssätt och metoder. Det centrala i existentiell terapi är att stödja klienten i att vara i nuet och våga möta livet oavsett vad. Det sker genom att stärka klientens vilja. På så sätt kan klienten komma i kontakt med sitt mod och ta ansvar för sitt liv. Det är något som jag försöker hålla i minnet som samtals- och parterapeut.

I nedanstående video redogör May Rollo, på ett mycket vackert och insiktsfullt sätt, för sin  filosofioska syn på psykoterapi. Vår önskan att undvika våra problem gör att vi lider än mer eftersom detta förhållningssätt gör oss sårbara för livets realiteter. Han är mycket kritisk till vårt ensidiga sökande efter materiell välfärd, avarterna av new age och hur psykofarmaka ibland används. Istället bör vi omfamna livets svårigheter och lära oss något av den smärta som följer av att vara människa.


..
Jag kunde inte låta bli att även länka till denna korta video där Rollo i allmänna ordalag kritiserar dagens terapier. Han diskuterar orsaken till varför det växer upp nya terapier som svampar ur jorden. Han svar är ganska häpnadsväckande, det beror på att terapeuterna är uttråkade. Den terapi som är värd namnet är den som får människan att växa, den som får människan att bli medveten om det omedvetna. videon är en hyllning till Freud och Jung och andra stora pionjärer.Även om Rollos böcker börjar få några år på nacken så är de väl värda att läsa. För de som går i parterapi och som vill läsa mer nya förhållningssätt brukar jag rekommendera Rollo.

PsykosyntesForum / Life Leadership

PsykosyntesForum / Life LeadershipPsykosyntesmetoder för personligt växande. Web-shop med olika psykosyntesprodukter.