Bli bättre på att sätta gränser i relationer?

En fråga från en läsare


satta-granser
Nu är det dags att sätta ned foten

Läsarens fråga

Jag älskar min pojkvän men vi har ett stort problem. Det blir svårt när vi inte är överens eftersom han ofta blir arg och drar sig undan. Det resulterar alltid i att jag till slut ger med mig för att undvika konflikt.

Jag har försökt att prata med honom om hur jag känner, men det verkar som om han inte riktigt lyssnar eller förstår.

Jag undrar vad jag behöver göra för att han ska förstå mina känslor och för att vi ska kunna lösa våra olikheter på ett mer respektfullt sätt.

I mina värsta stunder känner jag mig manipulerad och utnyttjad.

Mitt svar

Det låter verkligen som en utmanande situation för dig. Att känna sig utnyttjad och inte kunna lösa konflikter på ett konstruktivt sätt kan vara väldigt påfrestande i en relation.

För att han ska förstå dina känslor bättre och för att ni ska kunna hantera era olikheter på ett mer respektfullt sätt, kan det vara bra att försöka med följande:

  1. Försök att ha en lugn och öppen diskussion: Vänta på ett lugnt ögonblick och försök att prata med honom på ett tydligt och ärligt sätt om hur du känner. Försök att undvika att prata när någon är arg eller upprörd för att undvika ytterligare konflikter.
  2. Uttryck dina känslor utan att anklaga: Försök att fokusera på hur du känner och undvik att beskylla honom för hans beteende. Berätta för honom hur hans handlingar påverkar dig och varför det är viktigt för dig att hitta en lösning tillsammans.
  3. Be om hans perspektiv: Fråga honom hur han ser på situationen och lyssna aktivt på hans synpunkter. Det kan hjälpa till att skapa en mer ömsesidig förståelse och visa att du tar hans känslor på allvar också.
  4. Fundera på gränser och självrespekt: Tänk på vad som är viktigt för dig i en relation och vilka gränser du är beredd att sätta för att skydda din egen välbefinnande.

Att arbeta tillsammans för att förbättra kommunikationen och lösa konflikter på ett hälsosamt sätt kan bidra till att stärka er relation på lång sikt.

Kom ihåg att om du känner att din säkerhet eller välbefinnande är hotad på något sätt, är det viktigt att söka stöd från nära vänner, familj eller professionella resurser.

Förslag på fördjupningssidor

Ta gärna en titt på mina längre blogginlägg som kan vara av intresse:

Med vänliga hälsningar

Charles Sandström