Hur hanterar jag problem med mina svärföräldrar?

En fråga från en läsare


problem-svarforalder
Lära sig att kommunicera bättre

Läsarens fråga

Jag har träffat mannen i mitt liv och till sommaren ska vi gifta oss. Förhoppningsvis kommer vi också snart att skaffa barn. Det enda orosmomentet är att mina svärföräldrar funderar på att flytta till Stockholm för att komma närmare oss. Svärmodern har en tendens att tycka mycket och prata med min man bakom min rygg. Jag är orolig för att detta kan bli problematiskt, särskilt när vi får barn. Har du några tips på hur jag ska hantera detta?

Mitt svar

När ett förhållande blir seriöst brukar kontakten med ens svärföräldrar intensifieras, särskilt när barnbarn börjar komma in i bilden. Att navigera och ta hänsyn till personer som har format ens partner är inte alltid enkelt. Här är några saker att tänka på:

För det första är det viktigt att komma ihåg att det är normalt att inte alltid vara överens med ens partners föräldrar, då ni kommer från olika bakgrunder. Det tar tid att lära känna varandra och hitta en balans i relationen som passar alla.

En proaktiv strategi för att hantera situationen är att sätta sig ned med ens partner och diskutera öppet vad det innebär att skaffa familj. Trots eventuella utmaningar kan det även vara värdefullt att identifiera fördelarna med att ha svärföräldrar närvarande.

Genom att förutse potentiella problem och utforska alternativa lösningar kan ni minska risken för konflikter. Viktigt är att komma överens och kompromissa när ni diskuterar era behov och gränser gentemot svärföräldrarna.

Det är också avgörande att sätta tydliga gränser tidigt i relationen för att undvika missförstånd och konflikter senare. Genom att etablera klara och respektfulla gränser kan ni skapa en mer harmonisk dynamik i era relationer med svärföräldrarna.

Om ni finner det svårt att lösa konflikter på egen hand kan det vara fördelaktigt att söka stöd från en parterapeut. Parterapi ger professionell vägledning och möjligheten att hantera bekymmer utan att känna sig överkörda.

På min mottagning för parterapi på Södermalm i Stockholm hjälper jag par att få perspektiv på sina utmaningar och stöd att navigera genom svåra situationer. Genom att förstå varandras perspektiv och ge varandra stöd kan ni stärka er relation och hantera överinträngande föräldraskap på ett konstruktivt sätt.

Förslag på fördjupningssidor

Ta gärna en titt på mina längre blogginlägg som kan vara av intresse:

Har ni olika behov och önskemål?
Relationsproblem: Är lösningen samtalsterapi?
Vad vet du om Nonviolent communication (NVC)?

Med vänliga hälsningar

Charles Sandström