Nyinsikt Nyinsikt

Akut tid för samtalsterapi

Jag har försökt att få hjälp via min vårdcentral men jag måste vänta i mer än en månad för att få träffa en psykolog. Jag har läst din blogg om olika former av samtalsterapi som jag fann väldigt intressant och förstår att du också tar emot klienter. Har du möjlighet att ta emot mig snabbare?

Jag är rädd för att jag håller på att ”gå in i väggen”. Jag vet att jag under många år har pressat mig själv för hårt, både privat men framförallt i mitt arbete. Nu har jag kommit till en punkt där det nästan har blivit outhärdligt. Jag sover dåligt, är lättretlig och har svårt att koncentrera mig. Jag känner mig helt enkelt otillräcklig. Tror du att jag kan få hjälp ?

Mitt svar:

Tack för de uppskattande orden om min blogg. Jag brukar i regel kunna erbjuda en tid inom en vecka.

Det låter onekligen som att du lider av någon form av prestations-ångest. Dagens samhälle är fyllt av krav när det gäller både arbete och privatliv, och vi utsätts dagligen för starka budskap kring framgång som kan få många att känna sig misslyckade och inte tillräckligt framgångsrika.

Prestationsångest är därmed ett vanligt problem och kan få vardagen att bli till en ständig kamp, vilket leder till en negativ livssyn där man aldrig är nöjd med sig själv oavsett vad man gör. Den som hela tiden känner sig otillräcklig kan få mycket hjälp av samtalsterapi, vilket är en terapiform som genom samtal och vägledning kan förändra tankemönster, och stärka personer med denna typ av problem.

Alltid prestera

Det är omöjligt att alltid ligga på topp, men även om de flesta vet detta rent intellektuellt kan det vara svårt att verkligen leva utifrån den sanningen. Många jämför sig med vänner och bekanta, eller kändisar, och känner att deras egna liv, arbete och relationer är otillräckliga. Även om man exempelvis har ett bra jobb, och är omtyckt av chef och kollegor, så finns hela tiden ett inre tvivel kring om man är god nog.

Varje ny arbetsuppgift eller utmaning leder därför till en inre stress och press, och man känner att allt under perfektion är uselt. Det är utmattande både fysiskt och mentalt leva på detta sätt, och framförallt är det svårt att känna lycka och stolthet över den man är och det man åstadkommer.

Att vara nöjd

Samtalsterapi är en terapiform där man talar om problem och med hjälp av terapeuten kan lära sig se sig själv och sina tankemönster ur ett nytt perspektiv. Genom att tala med en utomstående som har arbetat med denna typ av personliga problem tidigare får man stöd och redskap till att hantera sin vardag annorlunda.

När det gäller prestationsångest kan det till exempel kanske rota sig i ett dåligt självförtroende eller en livssituation som man inte är nöjd med. Men viktigast är inte orsaken utan hur man ska ta sig vidare och lära sig hantera sin ångest, hur man kan finna sätt att vara nöjd med sina prestationer även om man inte alltid är bäst.

Du duger

Det är inte bara på jobbet man kan uppleva prestationsångest, även privatlivet kan vara en källa till stress och känslor av otillräcklighet. Att uppleva denna ångest med nära och kära kan skapa stora problem och till och med komma i vägen för riktiga intima relationer. Mycket av samtalsterapi handlar om att förstå och acceptera sig själv, och tala om det i livet man känner skapar ångesten.

Alla har sina brister och svårigheter, och terapin handlar inte om att bli perfekt. Snarare handlar den om att lära sig förstå och respektera sig själv och sina behov, och lära sig identifiera situationer och negativa mönster. Genom att prata om det svåra kan vi finna sätt att bättre hantera problem och bli starkare i oss själva.

Det var några tankar om hur man kan arbeta med prestationsångest i samtalsterapi. Hör av dig på mejl eller telefon om du vill boka en tid. Jag skulle också rekommendera, om du inte redan har gjort det, att boka tid hos en läkare för att utesluta eventuella fysiologisk problem.

 

Gå vidare till övriga ”Frågor & Svar”