Nyinsikt Nyinsikt

Coaching kontra samtalsterapi

Coaching kontra samtalsterapi

Jag är en man i som har fastnat mitt i livet. Jag trivs varken med mitt privatliv eller med mitt arbete. Tyvärr verkar jag oförmögen att göra något åt det Jag är väl rädd för att eventuella förändringar kommer leda till oförutsedda konsekvenser. Jag har googlat en del på nätet efter professionell hjälp men blir bara förvirrad av utbudet. Skulle du kunna säga om jag ska gå till en coach eller samtalsterapeut, eller är det samma sak ?

Mitt svar:

Nej, coaching och samtalsterapi är inte samma sak. Med coaching så fokuserar man mycket mer på nutid och framtid, och målet är att komma fram till en plan vad gäller personliga val och karriär. När man vänder sig till en livscoach så är meningen att man ska få hjälp med att se sina egna styrkor och även med att komma fram till vad man egentligen vill på kort och lång sikt. Genom att samtala och skapa en plan så ökar man den egna förmågan att fatta beslut och handla på ett sätt som är bra. Coachen ger även handfasta metoder och verktyg som man kan använda sig av för att komma fram till vettiga beslut.

Det kan mycket väl hända att coaching snuddar på att vara samtalsterapi och det är därför som det är en stor fördel att vända sig till en terapeut som kan hantera både terapi och coaching. I samtalsterapi så kan man ju titta på dåtid för att försöka se ett mönster eller för att komma fram till varför en viss typ av reaktion ofta uppkommer. Man kanske börjar med coaching och upptäcker att det finns saker som leder beslutsångest eller liknande problem. I sådant fall så kan man tillsammans med sin terapeut diskutera en lämplig fortsättning med samtalsterapi där man ser närmre på en viss fråga eller ett visst problem. Här kan du läsa mer om samtalsterapi och coaching