Nyinsikt Nyinsikt

Min man har varit otrogen

Jag och min man har varit gifta i tio år och vi har två barn tillsammans. För en månad sen upptäckte jag att han var otrogen med en arbetskollega. Han säger sig vara djupt ångerfylld, att han älskar mig över allt annat och att det bara var ett enstaka snedsprång.

Även om jag älskar honom så känns det, åtminstone just nu. som att jag aldrig mer kommer kunna lita på honom. Kan parterapi hjälpa oss att hitta tillbaka till varandra eller är tilliten något som för alltid är borta ?

Mitt svar:

Frågan svider och om ett rungande “nej!” fyller bröstet så är det tydligt att relationen lider av större problem än otrohet. Förtroende och tillit kan man inte skapa artificiellt. Om en partner har varit otrogen så måste man först och främst ta en titt på hur relationen har sett ut både innan och efter affären. Det kan kännas jobbigt att höra att båda parter har ett ansvar för hur relationen ser ut då man känner sig arg och sviken.

Parterapi är inte till för att få fram en syndabock eller att bevisa vem som hade rätt. Om det finns en vilja att fortsätta tillsammans så finns det även en väg till ett förtroende som kanske inte ens fanns där från start. Då man tar tag i problemet så kan man med parterapi nå en situation där man har en starkare och bättre relation än någonsin.

Otroheten kan alltså leda till att man äntligen kan lita på varandra på riktigt. Det gäller dock att inse att det här kräver rätt inställning. De verktyg som terapeuten ger måste användas flitigt för att en förändring ska komma till stånd. Då ni jobbar målmedvetet tillsammans för att nå en ny typ av gemenskap så kommer du till sist kunna nå känslan av att du faktiskt kan lita på honom

 

Gå vidare till övriga ”Frågor & Svar”