Nyinsikt Nyinsikt

Prata om tidigare relationer?

Min man vill att vi ska gå i parterapi. Han har under en längre tid visat att han inte är nöjd med vår relation. Jag kan till stora delar hålla med men jag blir arg varje gång han jämför vår relation med den som han hade tidigare. Om vi bestämmer oss för parterapi, kan vi då fokusera på att konstruktivt tala om vår framtid ?

Mitt svar:

Det värsta du vet är att få höra om din partners ex. Tanken om att gå i parterapi får dig att rygga tillbaka på grund av rädslan för att en stor del av samtalet kommer att beröra tidigare förhållanden. Då man lever tillsammans med barn från tidigare relationer så händer det ofta att gamla problem hänger med in i det nya förhållandet. Att man bråkar om sådant som hänt i ett annat förhållande för länge sedan är inte ett hälsosamt tecken, och genom att gå i parterapi så kan man få ett slut på den här typen av problem.

Terapin kommer inte att fokusera på det som hände i tidigare förhållanden utan snarare handla om hur man kan skilja på begreppen och lära sig att vårda den nuvarande relationen. Du behöver alltså inte vara rädd för att parterapi ska innebära att du får sitta och lyssna på samma visa som vanligtvis får dig att se rött. Med terapeutens hjälp kan du och din partner lära er hur ni kan skapa en egen zon och hur ni kan förbättra er relation, oavsett vad som hände igår och vad som kommer att hända imorgon. För de allra flesta så är parterapi en mycket positiv upplevelse som gör att man stärker sitt förtroende för varandra.