Nyinsikt Nyinsikt

Skamligt att gå i parterapi ?

Jag har under senaste året försökt få min man att gå i parterapi tillsammans med mig. Jag tycker att vi har en del svårigheter som vi behöver komma tillrätta med. Han tycker dock inte att man ska behöva diskutera detta med utomstående utan att det ska hållas inom familjen. Problemet är att vi aldrig avsätter tid för det. Jag tror att han skäms och är rädd att bli ensam anklagad för våra problem. Har Du något råd ?

Mitt svar:

Parterapi är numera ganska vanligt men trots detta så finns det många som upplever att terapi är till för ”sjuka” människor. Kunskapen om att en relation kräver uppmärksamhet och engagemang är inte ny, och de flesta kan nog hålla med om att kloka insikter och råd kan vara hjälpsamma då man försöker leva tillsammans. Det är uppenbart att man kan dra stor nytta av parterapi under relationens olika skeden. Men vad gör man när ens partner inte är så intresserad av att träffas med en terapeut för att diskutera förhållandet?

Det kan vara så att en partner upplever att parterapi kommer att gå ut på att kasta paj på ett civiliserat sätt. I det här läget så kanske det inte hjälper att du fortsätter att trycka på med din vilja. För att parterapin ska bli av så kan det vara bättre att erbjuda din partner att få välja terapeut och metod, eller att ge telefonnumret till den terapeut du hade tänkt dig. Parterapeuten kan då ge din partner informationen om att terapin inte går ut på att leta syndabockar. Det här ger den trygghet som krävs för att terapin ska kunna sätta igång. Om din partner säger nej bör du alltså backa några steg och ge utrymme för din partner att fatta egna beslut om saken.

Om du vill läsa mer om parterapi i Stockholm så kan jag rekommendera min egen blogg.