Nyinsikt Nyinsikt

Skilsmässa eller parterapi?

har varit gift i fem år men nu vill min fru skiljas. Jag har försökt prata med henne om detta men jag förstår inte riktigt vad hon menar. Det känns som om hon döljer något. De första åren hade vi inga som helst problem med att prata om allt. Vad kan vi göra ?

Mitt svar:

När en part kräver skilsmässa så kan detta vara ett sista rop på hjälp. När kommunikationen i en relation inte fungerar så är det mycket vanligt att man till sist kommer fram till en situation där en frustrerad partner säger ”ändring nu eller skilsmässa”. Utan hjälp så blir det förstås ingen ändring och då ses skilsmässan som det enda alternativet.

Om din fru vill ta ut skilsmässa så kan parterapi hjälpa, men det är viktigt att du inser att det inte handlar om att ändra hennes önskan om att skiljas. Med inställningen om att terapin ska få henne att vilja stanna kvar i ett dåligt förhållande så är risken stor att hon inte ens följer med till ett första möte.

Tanken är snarare att med parterapi försöka hitta en ny väg för en gemensam tillvaro. Det här kräver vilja att förändra och även tålamod. Det fina med parterapi är att man ganska snabbt kan komma igång med förändringen tack vare konkreta verktyg och metoder.

Då en förändring tar form så kommer även optimismen och känslan av att det går att skapa en ny tillvaro tillsammans. Då parterapi inte kan rädda ett äktenskap så kan den vara mycket bra för en bättre separation, och även för att förebygga och lägga en hälsosam grund för framtida relationer.

 

Gå vidare till övriga ”Frågor & Svar”