Parterapi Stockholm

Dags att söka parterapi?

Är det dags för dig och din part­ner att prova på att gå i par­tera­pi i Stockholm? Kanske behöver ni hjälp med en eller flera av följ­ande frågor eller med något annat problem?

  • Saknas tillit och trygghet?
  • Talar ni om separation?
  • Söker ni verktyg för att komma vidare?

Boka ett möte för parterapi

Välkomna. Min mottagning finns på Fjällgatan 23b, Södermalm. Om ni har svårt att komma under ordinarie arbetstid kan jag även erbjuda kväll- och helgtider.

Ni behöver inte vänta allt för länge om ni kan besöka mig när efterfrågan är lite mindre. Ni får 50% rabatt på ordinarie pris vid första mötet (prova-på-pris under ordinarie arbetstider).

bokning
videmote

Video-möte

Om ni inte kan kan komma tillsammans kan jag även erbjuda parterapi via video. Det kan ske med en eller flera datorer/mobiler. Läs mer om vilka speciella regler som gäller för videosamtal.

Varför ska Ni prova på parterapi?

Det finns många olika anled­ningar att gå i parterapi. Kanske upplever ni problem som kommun­ikations­svårigheter , otrohet och sexuell,oro för barnen eller miss­bruks­problem som sliter hårt på för­håll­andet. Listan på skäl för att prova på parterapi kan göras hur lång som helst.

Att identifiera problemen är en sak. Det som kan upplevas som svårare är att veta hur man ska hantera och lösa de pro­blem som uppstår. Det kan till exempel vara besvärligt att prata med sin partner om hen inte riktigt ser eller förstår problem­et eller om hen har en helt annorlunda syn på vad som orsakar svårigheterna.

Ett annat vanligt skäl till varför det kan vara svårt att prata är om det finns en rädsla för vad det kan leda till. Man kan t.ex. vara obekväm att lyfta konflikter om man oroar sig för att bli lämnad och övergiven.

Skilsmässa/separation eller kämpa på?

Förr eller senare brukar problem och konflikter smyga sig in i de flesta relationer. I något skede kan de till och med leda till att man börjar funderar på om skilsmässa och separation är den enda lösningen.

Mitt råd till er är: Om ni har problem som är svåra att komma tillrätta med bör ni prova parterapi. Det skadar inte att vara lite proaktiv. Gå på ett första förut­­sättnings­­löst möte och se om det är någonting för er. Kan­ske upp­täck­er ni att par­terapi är en väg för er att komma vidare och ett sätt att undvika en skils­­mässa och separ­ation.

När bara en av er är motiverad att gå i par­tera­pi föreslår jag att den som vill ha hjälp i stället individuell terapi. Om partnern ångrar sig är det bara att boka ett parterapi-möte. Har ni redan har bestämt er för att gå skilda vägar så kan parterapi även hjälpa er att göra det på ett bra sätt.

Hur jag arbetar som parterapeut

Som parterapeut är en av mina viktigaste uppgifter att se till att båda parter i en relation kommer till tals i parterapin. Det sker genom att ge er, var och en, den tid och utrymme som behövs för att uttrycka era innersta tankar och känslor. På så sätt kan ni börja närma er varandra på ett sätt som tidigare kanske inte har varit möjligt. 

För att parterapin ska kunna bli framgångsrik är det viktigt att ni båda två är respektfulla, ärliga, och motiverade. Det är också viktigt att ni båda två vågar visa er sårbarhet. För vissa kan det ta en stund att komma in i parterapin men efter ett tag brukar en eventuell rädsla att släppa. Min erfarenhet är att många av mina klienter i parterapi upp­lever det som en befrielse att få prata och dela med sig till någon helt utomstående.

Det kan vara svårt att förstå men en kris faktiskt kan leda till en bättre relation. I parterapi får ni möjligheten att på ett tryggt sätt utforska vad olika negativa känslor och otill­freds­ställda behov egentligen står för och hur dessa insikter i sin tur kan leda till något positivt.

När jag arbetar med parterapi i Stockholm brukar jag inte bara fokusera på det som är ett problem.  Minst lika viktigt är att identifiera möjligheterna och potentialen i en relation. I parterapi ges ni bland annat möjligheten att påminna er själva om vad det är som ni uppskattar hos varandra.

Genom att utforska både det som är positivt och negativt får du och din partner förhopp­nings­vis möjligheten att se på er själva med nya fräscha ögon. Det är också ett bra sätt att stärka bådas individuella självkänsla.

parsamtal

Olika parterapeutiska metoder

Vill ni vill läsa om ett par metoder som jag ofta använder tycker jag att ni börja med att läsa artikeln: ”Kommunikations-problem: Prova giraffspråket”. Det är en artikel om hur vi kan bli bättre på att kommunicera med varandra.

En annat verktyg som ni kan läsa om finner ni i min artikel-serie som börjar med: ”Familje-rådgivning och parterapi a la Gottman”. Denna artikelserie innehåller en mängd praktiska övningar för att bättre förstå varandra.

artiklar

Praktiska frågor

För parterapi Stock­holm krävs lite längre sessioner, 1,5 timme per gång. Om ni efter ett första förutsätt­ningslöst möte känner att ni vill fortsätta samtalet kan vi tillsammans lägga vi upp ett antal möten som passar just era behov.

I min artikelkatalog kan ni läsa mer om hur jag arbeta som parterapeut. Där finner ni artiklar om allt möjligt, från metoder till olika verktyg och ­övningar.