Nyinsikt Nyinsikt

Samtalsterapi​ Stockholm

Behöver du gå vidare?

Samtalsterapi Stockholm
Vill du växa som människa?
Mår du dåligt utan att veta varför?
Har du svårt att sätta gränser?
Är du av någon anledning i sorg?

Det finns många anledningar att gå i samtalsterapi och fokusera på att komma vidare i livet. Frågorna ovan är bara några exempel. Ibland kanske du vet vad som är problemet, men kan inte lösa det på egen hand. Du kan också fastna i negativa tankar och känslor utan att förstå varför.

Som samtalsterapeut möter jag ofta problem av det här slaget. Jag hjälper mina klienter med att komma vidare med sina liv genom att prata om det som är svårt. Tillsammans utforskar vi alternativa förhållningssätt.

Om du funderar på att gå i samtalsterapi så är du varmt välkommen att kontakta mig för ett första förutsättningslöst möte. Men innan du gör det så föreslår jag att du läser lite om hur jag arbetar.

Ett första inledande möte

Första mötet handlar om att vi ska lära känna varandra. Jag får veta lite om dig och hur du ser på dina problem, din livssituation och dina eventuella tidigare erfarenheter av samtalsterapi. Du får möjlighet att ställa dina frågor. Jag brukar alltid berätta lite om hur jag arbetar så att du får en uppfattning om vad det innebär att gå i samtalsterapi.

Det allra viktigaste för ett framgångsrikt möte är att det finns ett förtroende mellan dig som klient och mig som samtalsterapeut. Förtroende är något som kan växa fram över tid, men min erfarenhet är att du redan efter ett eller två möten kan avgöra om det finns förutsättningar till ett fruktsamt samarbete mellan oss,

Metoder som jag använder

Som framgår av namnet samtalsterapi så är ”samtalet” ett viktigt verktyg. Vi hjälps åt att identifiera och konkretisera dina problem och behov. Detsamma gäller när vi talar om lösningar. Det viktiga här är att vi hittar ett sätt att arbeta som fungerar för dig.

Som komplement till samtalen använder jag ibland mig av olika konkreta övningar som hjälper dig att tänka mer kreativt på din situation. Vi gör övningar tillsammans men om du vill så kan du också ta med dig övningar hem så att du kan fortsätta ditt arbete på egen hand.

Att gå i samtalsterapi är inte bara ett intellektuellt samtal. För dig som ofta ”tänker” mer än du ”känner” brukar jag föreslå övningar som gör att du också kommer i kontakt med dina känslor och din kropp.

I likhet med många andra samtalsterapeuter i Stockholm använder jag mig av tekniker som är hämtade från bl.a Psykosyntes, NVC , ACT och Enneagram. Vi avgör tillsammans vilka tekniker som bäst passar just dig.

När vi är överens om hur vi vill arbeta kan vi nyfiket börja utforska hur din tankar och känslor formar ditt liv. Vad som brukar hända är att du upptäcker en del motstridiga tankar, känslor och viljor som gör det svårt för dig i vardagen. Bara genom att bli medveten om hur de påverkar dig, kan du stärka din självkänsla och börja bygga en grund för ett nytt förhållningssätt.

När du har fått en uppfattning om vad det är som gör det svårt för dig att bryta dina negativa mönster kan vi börja arbeta med något som i psykologiska termer kallas acceptans, integrering och transformering. Förenklat går det ut på att förbättra dina förutsättningar att åstadkomma en verklig förändring i ditt liv.

Hur processen kan se ut

När vi är överens om hur vi vill arbeta kan vi börja utforska hur din tankar och känslor formar ditt liv. Vad som brukar hända är att du märker att du har en del motstridiga tankar, känslor och viljor som gör det svårt för dig i vardagen. Bara genom att bli mer medveten om hur dessa påverkar dig i olika situationer kan du stärka din självkänsla och börja bygga en grund för ett nytt förhållningssätt.

När du har fått en uppfattning om vad det är som gör det svårt att t.ex. bryta negativa mönster kan vi börja arbeta med något som i psykologiska termer kallas; acceptans, integrering och transformering. I grova drag kan man säga att det går ut på att ge dig bättre förutsättningar att åstadkomma en verklig förändring i ditt liv. En förändring som gör att du känner dig friare och mer och mer handlingskraftig i besvärliga situationer.

Vill Du prova på samtalsterapi i Stockholm?

Om jag har väckt din nyfiken så är du välkommen att höra av dig. Jag har min mottagning för samtalsterapi på Söders höjder.  Vad du bör tänka på innan du bestämmer dig för att prova på samtalsterapi är att det kräver ett visst åtagande från din sida.

Du bestämmer självklart själv hur länge du vill fortsätta. Om vi gör en individuell plan utgår den alltid från dina behov. Varje session är vanligtvis 50 minuter, men jag erbjuder också dubbla sessioner om du vill det. Priser för samtalsterapi och lediga tider (se längst ned på  denna sida eller i menyn).

Om du vill veta mer om vad jag erbjuder så är du välkommen att läsa mina artiklar som finns på denna hemsida (se menyn). Du kan också läsa mer om mina terapi-tjänster på sidan: ”Välja terapi i Stockholm”.