Vanliga frågor om terapi

Har du några frågor?


frågor och svar
Q&A: Vanliga frågor som jag brukar få.

Korta svar om samtalsterapi och parterapi (Q&A)

Har du frågor om terapi och tröttnat på att leta efter svaren på nätet? För att göra det lite enklare för dig har jag sammanställt korta svar på några av de vanligaste frågorna jag har fått genom åren om individuell samtalsterapi och parterapi. Om du är intresserad av coaching och företagsstöd hänvisar menyn under tjänster. Titta gärna på sidan ” Frågor från läsare

Allmänna frågor om terapi

Terapi kan vara en bra hjälp när du ställs inför olika typer av livsproblem. Men det kan också handla om att du behöver hjälp med att hitta dina egna styrkor och möjligheter. Den terapi jag erbjuder handlar i stor utsträckning om att hjälpa dig utveckla nya strategier och förhållningssätt för att kunna utnyttja din potential på bästa sätt.


Jag ställer inga psykiatriska diagnoser och tar inte emot klienter som vill få behandling för en fastställd psykiatrisk sjukdom. Jag skriver inte heller ut receptbelagda mediciner. Här hänvisar jag alltid till någon med psykiatrisk kompetens

Nej. Att gå I terapi kan vara ett utmärkt sätt att förebygga problem. Det kan till exempel vara aktuellt när du känner sig tveksam till att flytta ihop med din partner eller när ni funderar på att skaffa barn tillsammans. Genom att vara proaktiv kan ni undvika mer svårlösta konflikter i framtiden.

Det finns inget entydigt svar på den frågan. Jag brukar jämföra det med fysisk träning. Om du är helt otränad behöver du jobba grundligt och länge, men om det handlar om att bygga upp en enskild muskelgrupp kommer effekten ganska snabbt. Statistik från min mottagning visar att mina klienter i genomsnitt besöker mig vid fem tillfällen, men variationen är stor.

En individuell samtalsterapi-session varar i 50 minuter medan en parterapi-session är på 90 minuter. Om du vill ha en längre eller en kortare session måste du kontakta mig via mejl eller mitt kontaktformulär.

Det är dina behov som styr vad som händer när vi träffas. Vårt samtal är ett viktigt verktyg. Ofta väljer vi att komplettera samtalen med olika tester och övningar som hjälper dig att komma vidare.

Vi börjar med ett första möte. Om du bestämmer dig för att gå vidare rekommenderar jag att vi träffas en gång i veckan till en början. Det behövs för att starta upp processen och inte tappa fart. Men det är alltid du som avgör hur ofta det är möjligt att ses.

Absolut. Du binder inte upp dig för någonting. Att komma till en okänd terapeut är lite som att köpa grisen i säcken. Ibland blir det inte riktigt som man tänkt. Efter varje samtal avgör du om du vill gå vidare eller inte. Du bestämmer själv när du vill avsluta terapin.

Jag har tystnadsplikt som terapeut. Den får bara brytas när en människas liv är i fara. Sekretess råder även gentemot en eventuell partner som också går hos mig i terapi. Om du anser att tystnadsplikten har brutits kan du anmäla det till det ”Etiska rådet” som är en oberoende del av Psykosyntesförbundet

Jag har flera utbildningar. En fyraårig utbildning från högskolan och en sexårig utbildning i terapi med psykosyntesinriktning. Jag har arbetat med individuell samtalsterapi och parterapi i nästan tjugo år. Jag går regelbundet i handledning för att upprätthålla min kompetens. Som tvåspråkig kan jag även erbjuda terapi på engelska.

Ja, Jag erbjuder även coaching och företagsstöd.

Om att boka terapi

Du hittar lediga tider i min bokningkalender. Du behöver inte boka en tid för att se när jag har lediga tider.

Det enklaste sättet är att boka en tid är via min bokningskalender som finns på hemsidan. Du får en skriftlig bokningsbekräftelse och en påminnelse dagen innan avtalat möte. Du kan också boka en tid genom att mejla eller ringa mig.

Jag har princip öppet alla dagar i veckan. Titta i min bokningskalender för att se när jag arbetar. Det kan variera från vecka till vecka.

Absolut. Men jag har inte alltid möjlighet att svara direkt. Men om du lämnar ett meddelande på min telefonsvarare så hör jag av mig så fort jag kan.

Du kan antingen skicka ett mejl: info@nyinsikt.se eller ett SMS: 070-4566260. Du får alltid en skriftlig bekräftelse på din avbokning. Det måste göras 24 timmar innan avtalat möte, annars kommer du att debiteras för en sen avbokning.

För privatpersoner som vill gå i individuell samtalsterapi är grundpriset (inklusive moms) 675 kr för 50 minuter. För parterapi är det 975 kronor för 90 minuter. Jag har ett pristillägg för kvällar (+200 kr) och helger (+300kr). Vid det första mötet på min mottagning betalar du halva priset (50%). Denna rabatt gäller dock inte vid obekväm arbetstid och för videosamtal.

Min mottagning och mitt företag ”Ny Insikt” ligger på Fjällgatan 23b på Södermalm i Stockholm. Här finns ett stort antal företag inom sjukvård och hälsa. Här finns god tillgång till kollektivtrafik med direkt anslutning till busshållplats (Tjärhovsplan). Parkeringsplatser finns utanför entrén och ett garage finns i närheten.

Jag rekommenderar i första hand ett fysiskt möte på min mottagning. När det inte möjligt kan terapi online/video vara ett bra alternativ. Glöm inte att en bokning för terapi online måste göras minst 24 timmar innan mötet.

Tyvärr inte. Jag har min mottagning på våningsplan 2 i Hälsans hus. Huset som är K-märkt saknar hiss. Jag kan däremot erbjuda terapi online/video som ett alternativ.

Om samtalsterapi

I princip JA. Jag tar däremot inte emot minderåriga. Jag tar inte heller emot klienter som vill behandlas för en psykiatrisk diagnos. Att känna en viss kluvenhet till samtalsterapi är däremot inget problem så länge som man är motiverad att samtala.

Med undantag av att diagnos­tisera sjukdomar och skriva ut medicin så arbetar jag med det mesta. Om jag skulle rangordna de vanligaste skälen till att gå I samtalsterapi så skulle listan se ut som följer:

  1. Dålig självkänsla
  2. Medberoende
  3. Kommunikations-och relationsproblem
  4. Prestationsångest
  5. Flyktbeteende och undvikande
  6. Nedstämdhet
  7. Destruktivt beteende
  8. Aggressivitet och passiv aggression
  9. Otrohet och lögner
  10. Svartsjuka

Att gå i terapi syftar till att göra ditt liv bättre och mer meningsfullt. Men ibland kan det kännas utmanande att prata om det som är svårt. Men genom att våga återuppleva och möta det som jobbigt i terapin ges du en möjlighet att upptäcka nya sätt att hantera dina problem.

Innan du kommer till vårt första möte är det en bra om du funderar på varför du vill gå i terapi. Skriv gärna ned dina tankar. Längre fram kan det bli aktuellt med korta hemövningar mellan våra möten.

Om parterapi

Parterapi är inte bara för er som lever i en kärleksrelation. Det kan också finnas andra relationer som behöver hjälp att komma vidare, till exempel mellan familjemedlemmar, vänner eller kollegor.

Det kan finnas många anledningar. Ni kanske pratar förbi varandra? Ofta leder det till att båda känner er missförstådda. Då kan terapin vara ett bra stöd. Den hjälper dig både att vara tydlig med dina egna behov och bättre på att lyssna på din partners känslor och behov.

Om du inte lyckas övertyga din partner om att gå i parterapi så bör du överväga att gå själv. Det kan ge dig nya insikter och lösningar. Ni kan senare alltid byta till parterapi.

Vill Du veta mer?