14 min läsning
Narcissism

Narcissist med överdriven självbild

I den här artikeln vill jag prata om narcissism och hur samtalsterapi kan vara till hjälp. Jag kommer att fokusera på personer som har narcissistiska drag men som inte har fått en diagnos för narcissistisk personlighetsstörning.

Jag kommer också att skriva om de som drabbas av narcissistens mindre attraktiva sidor. Det är ofta narcissistens partner som får uppleva dessa sidor i full utsträckning. Men innan jag beskriver om vad som kan hända i terapirummet vill jag först ge en bakgrund till begreppet narcissism och hur den kan behandlas.

Vad är en narcissist?

Narcissism är ett begrepp som ofta används för att beskriva människor som är självupptagna och egocentriska. Men det är viktigt att förstå att narcissism förekommer i olika grader och med sina individuella problem.

I DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition), en manual inom svensk sjukvård, finns det åtta kriterier för narcissistisk personlighetsstörning (NPD). För att få denna diagnos måste en person uppfylla fem av nedanstående kriterier:

  • En grandios känsla av egen betydelse
  • Överdriven fixering vid makt, framgång och perfektion
  • Övertygelse om att vara speciell
  • Behov av att bli beundrad
  • Överdriven känsla av att man är berättigad till belöning
  • Exploatering av andra för att uppnå egna syften
  • Bristande empati för andras känslor
  • Känsla av grandiositet eller överlägsenhet

Inom psykiatrin brukar man dela in narcissistisk personlighetsstörning (NPD) i fyra typer:

  • Grandios narcissism. De har en överdriven känsla av sin egen betydelse och förträfflighet. De tror att de är bättre än alla andra. De är ofta arroganta, självcentrerade och kräver att bli beundrade.
  • Sårbar narcissism. De har ofta en låg självkänsla och känner sig ofta otillräckliga. De är rädda för att bli avvisade eller kritiserade och kan reagera med ilska eller depression om de känner sig hotade.
  • Kommunal narcissism. De är fokuserad på att hjälpa andra. De vill vara omtyckta och uppskattade. De kan vara manipulativa och utnyttjande i sin strävan efter att få bekräftelse.
  • Malign narcissism. De är manipulativa, kontrollerande och kan vara våldsamma. De saknar empati och kan känna sig berättigade att skada andra

Antalet som får diagnosen NPD är relativt få. Det uppskattas att den förekommer hos cirka 0,5 % av den svenska befolkningen. Sannolikt är det en underskattning då många inte söker hjälp. Det är något vanligare hos män än hos kvinnor.

Problem även utan narcissistisk personlighetsstörning

Utöver personer med narcissistisk personlighetsstörning (NPD) finns det många fler som uppvisar narcissistiska drag. Dessa drag kan vara milda och inte nödvändigtvis påverka personens eget mående eller hens förmåga att fungera i samhället. Men i vissa fall kan även mildare drag av narcissism leda till problem i relationer, arbetsliv och allmänt välbefinnande.

De som står nära narcissister, ofta nära anhöriga, är en grupp som är extra utsatt. De kan till exempel uppleva att en en person med dessa egenskaper kan vara svåra att leva med. De kräver ofta konstant bekräftelse och uppmärksamhet, och de kan vara manipulativa eller kontrollerande för att få den uppmärksamhet de behöver. De kan skylla på andra för sina egna misstag eller rationalisera sitt beteende.

Detta kan leda till att de som står nära dem känner sig pressade, otillräckliga eller utnyttjade.De kan till exempel känna sig tvungna att alltid vara på topp för att tillfredsställa hens behov, eller de kan känna sig som att de aldrig kan leva upp till hens förväntningar.

Finns det hjälp att få?

Narcissism är ett komplext tillstånd som anses bero på en kombination av biologiska och miljömässiga faktorer. Ny forskning har bland annat visat på att personer med dessa egenskaper påvisar en ökad aktivitet i vissa delar av hjärnan som är involverat i känslor, belöning. I andra delar av hjärnan har de kunnat visa på en minskad aktivitet vad gäller självreglering och empati.

När det kommer till miljömässiga faktorer har forskning visat att de ofta har en uppväxt där de har fått för mycket uppmärksamhet och bekräftelse från sina föräldrar. Detta kan leda till att de utvecklar en överdriven självkänsla och en brist på empati för andra.

Forskare har inte helt förstått vad som orsakar dessa problem, men de börjar lära sig mer. Jag är dock inte en expert på området och kan inte validera dessa forskningsresultat.

Men vad vi vet är att det finns behandlingar som kan hjälpa dessa personer med att hantera sina symptom och förbättra sina relationer. Behandlingarna består i huvudsak av samtalsterapi. Om problemen också inkluderar ångest och depression kan behandlingen även inkludera medicinering

Vem söker samtalsterapi?

Det låter kanske lite märkligt men det är normalt inte de med narcissistiska drag som i första hand söker hjälp. Den som vanligtvis söker hjälp hos en samtalsterapeut är en partner som inte längre står ut med hens självupptagna beteende.

En person med dessa personlighetsdrag brukar enligt min erfarenhet först söka hjälp när de får problem med andra underliggande problem som ångest och depression. Det är symtom som vanligtvis uppstår när hens självbild inte överensstämmer med vad till exempel en partner upplever.

Nu vill jag berätta lite om vad som brukar tas upp i individuell samtalsterapi när antingen narcissisten själv eller någon närstående bestämmer sig för att söka hjälp. Jag börjar med narcissisten.

Narcissistens perspektiv

En person med dessa personlighetsdrag kommer vanligtvis till samtalsterapi med olika symptom som inte nödvändigtvis är exklusiva för narcissisten. De som söker hjälp är det ofta för att de lider av en rädsla för att bli avvisad, förkastad eller kritiserad.

Samtal kan hjälpa på flera sätt. Dessa personer har ofta en bristande förståelse för sina egna känslor och motivationer. Samtal kan hjälpa dem att identifiera och förstå sina känslor, vilket kan leda till mer positiva och konstruktiva sätt att hantera dem.

Ett annat problem som de brukar ha är att förstå och känna empati för andra. Här är det viktigt att samtalsterapeuten hjälper dem att utveckla en djupare förståelse för andra människors känslor och behov Det är helt nödvändigt för att uppnå mer hälsosamma relationer.

Ett tredje problem som de kan ha är att hantera stress och konflikter. Med samtal kan jag lära dem tekniker som kan hjälpa dem med det.

Hen har också ofta en osund självbild som är baserad på ytliga egenskaper som status, utseende och prestation. Samtalerapi kan hjälpa dem att utveckla en sundare självbild som är baserad på deras inre värden och förmågor.

Alla människor är unika, men de som har dessa drag behöver arbeta hårt för att hantera dem. Det är inte möjligt att bli helt fri från sina personlighetsdrag, men man kan lära sig att leva med dem på ett hälsosamt sätt.

narcissist

Partner till en narcissist

Som jag tidigare nämnde är det inte ovanligt att närstående, särskilt partners, söker hjälp för att hantera en narcissistisk partner. De kanske inte har identifierat den bakomliggande orsaken till problemen, utan är mer fokuserade på att lösa specifika problem.

Närstående kan också behöva hjälp med att hantera sina egna känslor och beteenden. Det är till exempel inte ovanligt att en närstående utvecklar medberoende för att hantera en situation där den narcissistiska personen dominerar och saknar en vilja att kompromissa.

Det första jag brukar göra är att be den närstående att beskriva hur hen upplever situationen. Två viktiga frågor behöver besvaras

  • Vilka beteenden är partnern narcissistiska drag.
  • Hur påverkar det klientens relation till partnern?

Det är viktigt att den närstående känner sig hörd och förstådd när hen berättar sin historia. Det är speciellt viktigt om hen har börjat tvivla på sitt eget omdöme. När det är gjort försöker jag efter bästa förmåga bekräfta eller vederlägga klientens ”diagnos” av sin partner.

Eftersom jag inte kan avgöra huruvida partnern har dessa personlighetsdrag kommer fokus i våra samtal att ligga på att hjälpa den närstående att må bättre och att utveckla strategier för att hantera situationen. Det innebär också att hjälpa dem att förstå en narcissistisk personlighet och varför de beter sig som de gör.

Oavsett om partnern är en narcissist eller inte, om du upplever handlingar och beteenden från dem som påverkar dig negativt, måste något förändras. Det är också viktigt att komma ihåg att du inte kan förändra hen. Du kan bara kontrollera hur du själv reagerar på partnerns beteende.

När den närstående förstår vad som händer kan de börja utveckla strategier för att hantera det. Det första är att en närstående måste bestämma sig för om det är säkert att fortsätta umgås med den här personen. Om den närstående vill fortsätta bör hen:

  • identifiera sina egna behov och önskemål.
  • Lära sig att sätta gränser för skydda sig själv.
  • Utveckla en stark självkänsla för att bli mindre sårbar.
  • Lära sig att möta sin partner med empati (förutsatt att det inte handlar om övergrepp) .
makt

Ska jag söka hjälp själv?

Narcissism är ett komplext problemområde som kan ha en stor inverkan på både den drabbade personen och de människor som omger hen. Det är viktigt att vara medveten om de tecken som kan tyda på någon form av narcissism, så att du kan hantera situationen på ett bra sätt.

Om du själv är utsatt av en partner med dessa drag är det lätt hänt att du vill sätta en diagnos på sin partner. Jag uppmanar dig att låta bli och överlåta det till professionella. Fokusera istället på att utforska hur du själv kan hantera de problem som kan uppstå.

Jag får ofta frågan om det är bättre att gå själv i samtalsterapi eller tillsammans med sin partner. När det gäller narcissism förekommer det ofta manipulation. Av den anledningen brukar jag rekommendera individuell samtalsterapi. Om det visar sig att det inte förekommer manipulation kan det vara lämpligt att gå tillsammans.

Slutord och ett självskattningstest

Det finns skäl att vara försiktig med hur man använder begreppet narcissism. Det är lätt att misstolka olika beteenden. En del av de egenskaper som kännetecknar en narcissist behöver inte nödvändigtvis innebära att man är en narcissist. Att till exempel vara bra på att sälja sig själv, vara bra på att ta initiativ och leda andra kan i många sammanhan vara utmärkta egenskaper. Men när dessa egenskaper kombineras med maktfullkomlighet och bristande empati föreligger det problem.

Det är också lätt att misstolka narcissism för en annan psykiatrisk diagnos nämligen psykopati. Den som lider av psykopati manipulerar och skadar andra människor medvetet medan narcissisten skyddar sin egen självkänsla och kan missa att det egna agerandet kan skada andra. Det är viktigt att man förstår den skillnaden när man använder termerna. Vid narcissism kan den empatiska förmågan vara ojämn. Vissa narcissister kan uppleva empati när de mår bra, men andra har ingen empati alls.

Det var allt för den här gången. Om du vill veta om du själv har dessa drag föreslår jag att du gör mitt ”Quiz”. Testet är inte vetenskapligt validerade, så de bör inte användas för att ställa en diagnos. För att få en diagnos behöver du träffa en psykiatrisk specialist.